Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Noi restricţii pentru regiunea pariziană din acest week-end

premierul_jean_castex_va_detalia_joi_seara_restrictiile_ce_vor_fi_impuse_in_regiunea_pariziana_din_acest_week-end_pentru_a_diminua_numarul_de_imbolnaviri_cu_covid-19.jpg

Premierul Jean Castex va detalia joi seara restrictiile ce vor fi impuse în regiunea pariziana din acest week-end pentru a diminua numarul de îmbolnaviri cu Covid-19.
Premierul Jean Castex va detalia joi seara restrictiile ce vor fi impuse în regiunea pariziana din acest week-end pentru a diminua numarul de îmbolnaviri cu Covid-19.
Image source: 
Gonzalo Fuentes - REUTERS

La exact un an de la prima carantină impusă populaţiei, la nivel naţional, din cauza epidemiei de Covid-19, premierul Jean Castex va anunţa joi seară, cel mai probabil, o nouă carantină, de această dată pentru Île-de-France, regiunea pariziană. 12 milioane de persoane locuiesc în această regiune în care spitalele sunt arhipline iar secţiile de Terapie Intensivă nu mai fac faţă deşi şi-au mărit numărul de paturi de reanimare. Până în prezent, în trei regiuni din Franţa există o carantină de week-end (în jurul Nisa, Dunkerque şi în Pas-de-Calais). Dar, până la anunţul oficial, nu se ştie dacă va fi tot o carantină de week-end ori una locală, dar, generalizată. Cert este că restricţiile vor intra în vigoare din acest week-end.

Al treilea val de îmbolnăviri are loc în Île–de-France iar campania de vaccinare este frânată după ce a fost suspendată utilizarea serului AstraZeneca.

Situaţia nu este sub control, motiv pentru care se impune o carantină, susţin specialiştii din sectorul medical.

În regiunea pariziană se înregistrează 418 cazuri de îmbolnăvire la 100.000 de locuitori, peste pragul de alertă situat la 250 de îmbolnăviri.

Aici, jumătate din intervenţiile chirurgicale planificate să aibă loc în aceste zile au fost suspendate pentru moment. Este o zonă în care virusul progresează repede, este agresiv, foarte contagios iar în cea mai mare parte este observată varianta engleză, susţine preşedinta acestei regiuni, Valérie Pécresse.

Marţi, 4.200 de bolnavi de Covid-19 se aflau în reanimare, cifră nemaiîntâlnită din noiembrie 2020, moment în care Franţa se afla în a doua carantină. Dintre aceştia, 1.200 sunt spitalizaţi în Île-de-France.

Deja, pe cale aeriană au fost transferaţi pacienţi din Paris către ale spitale din Franţa iar săptămâna viitoare vor fi posibile transferuri de bolnavi cu ajutorul unor trenuri sanitare, dacă tensiunea din serviciile de reanimare nu se va diminua, explică Direcţia Generală de Sănătate.

De la începutul anului, aproape 200 de pacienţi cu Covid-19 au fost transferaţi dintr-o regiune în alta. La primul val, între martie – aprilie 2020,  au fost transferaţi 660 de pacienţi iar 170 în al doilea val – de la finele lui octombrie şi până la mijlocul lui decembrie.

Momentul a venit pentru ca noi măsuri să fie luate pentru regiunea pariziană, afirmă şeful guvernului, Jean Castex. În cazul unei carantine de week-end, populaţia va fi nevoită să rămână în casă, de vineri seara de la ora 18h şi până luni dimineaţa la ora 6.

Martin Hirsch este directorul general al Spitalelor din Paris: "Virusul nu este sub control, nivelul de incidenţă a trecut de 400 de cazuri la suta de mii de persoane. Există în acest moment, în reanimare, la fel de mulţi pacienţi ca şi în timpul celui de-al doilea val, în a doua carantină ce a avut loc la fínele anului trecut. Trebuiesc luate măsuri în acest moment pentru că avem nevoie ca numărul bolnavilor să scadă. În plus, toţi locuitorii din regiunea pariziană trebuie să aibă acces la îngrijiri medicale, indiferent de afecţiune. Nu vrem să refuzăm persoanele ce au nevoie de intervenţii pentru a-şi îngriji inima, ce suferă de cancer, ori trebuie să facă vreo operaţie. Nu vrem să fim nevoiţi să spunem că ne putem îngriji, timp de câteva săptămâni, doar de cazurile de Covid-19".

Profesorul Stéphane Gaudry este medic pentru Terapie Intensivă la Spitalul Avicenne de Bobigny, în regiunea pariziană. El spune că situaţia este preocupantă şi se va agrava şi mai tare: "Ceea ce se întâmplă acum este comparabil cu al doilea val, produs la finele lui 2020. Dar, am trecut déjà de vârful spitalizărilor din acea perioadă, ca număr de persoane internate în Terapie Intensivă.  Iar situaţia se va agrava şi mai mult iar următoarele 15 zile vor fi foarte complicate. Există 700 de bolnavi în prezent în reanimare ce nu au Covid, la care se adaugă 1.150 de cazuri grave de Covid, persoane internate, iar capacitatea totală în Terapie Intensivă este de 1.200 de paturi, în regiunea pariziană".

Mai multe soluţii au fost găsite până acum:  transferul pacienţilor către regiuni mai puţin solicitate, o amânare a intervenţiilor chirurgicale neesenţiale, creşterea capacităţilor tuturor spitalelor, indiferent că sunt de stat ori private. Dar cât de eficiente pot fi aceste măsuri, l-am întrebat pe profesorul Stéphane Gaudry: "Deprogramarea intervenţiilor ce nu sunt urgente şi transferul pacienţilor din reanimare către alte regiuni mai puţin solicitate este ca şi cum ai încerca să repari conducta de apă fără să sistezi circulaţia apei. S-ar putea să meargă dar nu este rezolvată situaţia în sine. Trebuie controlată situaţia în sine, testată populaţia. Spre exemplu, amânăm cu 2 luni realizarea unei colonoscopii pentru despitarea unui cancer de colon. Dar dacă 2 luni nu se ocupăm de un cancer este ceva foarte grav şi ar fi o adevărată problemă de sănătate publică".

L-am întrebat pe expert pentru ce formulă de carantină pledează: pentru cea de week-end ori pentru una mai dură, care s-ar întinde pe durata întregii săptămâni: "Dintr-un punct de vedere sanitar, nu şi din cel social ori politic, este vremea pentru o carantină mai dură, pentru a putea controla cât mai repede situaţia şi pentru a ieşi din criză, pentru a putea să trăim, din nou, normal. Dacă luăm jumătăţi de decizii vom rămâne blocaţi săptămâni întregi."

Pentru a ieşi din criză, Franţa mizează pe vaccinarea în masă. Dar, doar 22% dintre francezi consideră “fiabil” vaccinul AstraZeneca iar pentru a convinge cât mai multe persoane, premierul Jean Castex s-a oferit să se vaccineze chiar el cu acest ser.

5,2 milioane de persoane au fost avaccinate în Franţa cu o primă doză de vaccin, dintre care 1,3 milioane provin de la AstraZeneca, iar restul sunt doze de Pfizer/BioNTech şi Moderna.