Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Criza sanitară a costat peste 160 de miliarde de euro în 2020

in_franta_restaurantele_si_terasele_sunt_inchise_de_luni_bune_la_fel_ca_si_marile_centre_comerciale.jpg

În Franta, restaurantele si terasele sunt închise de luni bune la fel ca si marile centre comerciale.
În Franta, restaurantele si terasele sunt închise de luni bune la fel ca si marile centre comerciale.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Ministrul Conturilor Publice, Olivier Dussopt precizează că cifra nu este una definitivă deoarace criza sanitară continuă să existe iar mai multe mecanisme de susţinere a societăţilor şi al salariaţilor sunt în continuare în vigoare.

Guvernul a început să calculeze cât a cheltuit în această criză inedită.

În ianuarie, ministrul Economiei indicase că statul a avut în 2020 cheltuieli de urgenţă în valoare de 42 de miliarde de euro.

17,8 miliarde de euro a costat şomajul parţial, 12 miliarde au fost alocate fondului de solidaritate, cu 4 miliarde a fost finanţată exonerarea de la plata cotizaţiilor sociale iar cu 8 miliarde au fost susţinute societăţile publice.

La aceste sume se adaugă o lipsă din buget, de 37 de miliarde de euro – bani ce nu au fost încasaţi din cauza crizei economice, impozitele şi TVA-ul achitat de companii au fost automat mult diminuate anul trecut.

La capitolul securitate socială, chletuieli excepţionale au fost pentru achiziţionarea de măşti sanitare şi de teste pentru depistarea Covid-19.

Iar în 2021 cheltuieli excepţionale sunt prevăzute pentru campania de vaccinare, plata şomajului parţial şi pentru fondul de solidaritate din care sunt ajutate firmele ce au nevoie.