Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orange şi SFR dau startul tehnologiei 5G, la Paris

5g.jpg

Sursa imaginii: 
AFP-arhive

Operatorii francezi de telecomunicaţii Orange şi SFR au anunţat că dau startul, vineri 19 martie, tehnologiei 5G, la Paris. Firmele afirmă că astfel, «capitala Franţei va fi în fruntea tehnologiilor digitale.»

Implementarea tehnologiei 5G la Paris a fost un aprig şi lung subiect politic, dar şi de dezbatere între firma Orange, primăria Parisului şi locuitorii capitalei. In urma unei conferinţe cetăţeneşti organizate de municipalitate la sfârşitul lunii decembrie, a fost aprobată o nouă cartă privind desfăşurarea 5G. Operatorii s-au angajat să recicleze telefoanele mobile, să le colecteze în magazinele specializate şi să limiteze, mult sub normele maxime autorizate, puterile de emisie ale antenelor lor.

Semnarea cartei evocate şi de către ceilalţi operatori de telefonie – Bouygues Telecom, Free Mobile şi SFR – a făcut posibilă lansarea comercială a tehnologiei 5G la Paris. Pentru moment, doar 80 de situri pentru fiecare operator vor putea fi activate vineri. In curând însă, aceştia promit că 80% din populaţia capitalei va avea acces la 5G. Orange şi SFR au ales să-şi aprindă primele antene care utilizează frecvenţa de 3,5 GHz.

Trebuie spus că până acum, Parisul semăna cu o fortăreaţă asaltată. Toate comunele din jurul capitalei au déjà instalate antenele 5G de mai multe săptămâni. Doar la Paris, sub presiunea anumitor aleşi, Primăria a preferat să amâne lansarea şi să organizeze conferinţa mai sus amintită.

Reamintim că în trecut, Inaltul Consiliu pentru climă estimase că «desfăşurarea 5G riscă să provoace o mărire semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră».

 
Orange şi SFR dau startul tehnologiei 5G, la Paris