Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Birocraţie absurdă, confuzie guvernamentală şi critici peste tot: a treia (falsă) carantină din Franţa începe cu stângul (FOTO & VIDEO)

20210321_154545.jpg

Multà lume în aceastà duminicà de carantinà, în parcul din fata bazilicii Sacré-Coeur din Paris. 21 martie 2021.
Multà lume în aceastà duminicà de carantinà, în parcul din fata bazilicii Sacré-Coeur din Paris. 21 martie 2021.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In noaptea de vineri spre sâmbătă a intrat în vigoare la Paris şi în alte 15 departamente din vestul, nordul şi sudul Franţei, o nouă carantină, a treia de la începutul epidemiei de Covid-19. Noile măsuri restrictive au intrat însă în vigoare de o manieră haotică, în mare parte din cauza ezitărilor şi greşelilor făcute de guvernul de la Paris. Lucru care a provocat critici din toate părţile urmate de o paşi înapoi făcuţi de executiv.

Greu de găsit cuvintele pentru a descrie noile măsuri intrate în vigoare la Paris şi în alte 15 departamente franceze lovite cel mai tare de epidemia de Covid-19. Dealtfel, şi executivul francez evită să spună «carantină» sau «închiderea în casă». Preşedintele Emmnuel Macron şi premierul Jean Castex preferă să promoveze «o a treia cale», un dispozitiv care permite «să frâneze epidemia fără a-i închide pe oameni».

Concret, spre deosebire de anul trecut, la prima carantină, când toată economia a îngheţat iar francezii nu aveau voie să iasă din case decât o oră pe zi şi nu la mai mult de un kilometru de casă, de această dată lumea e practic liberă. Cele 21 de milioane de francezi supuşi noilor reguli pot ieşi oricât din case între 6 dimineaţa şi 7 seara când intră în vigoare restricţiile de circulaţie nocturnă impuse în toată ţara; deplasările se pot face până la 10 kilometri de domiciliu dar nu se poate ieşi din departamentul de origine. Cert, magazinele care vând produse considerate ne-esenţiale au tras obloanele jos dar cele deschise sunt mult mai numeroase decât acum un an. Lista excepţiilor e foarte lungă...

Spre deosebire de precedentele douà carantine, de aceastà dat librarii pot face comert cu càrtile. (Foto: Vasile Damian)

Pe lângă magazinele alimentare, mai poţi merge la coafor şi cizmar, poţi cumpăra cărţi din librării şi chiar discuri de muzică de la magazinele specializate dar şi flori de la florărie şi bomboane şi ciocolată din magazinele de profil! La nevoie, poţi merge la avocat, la notar, poţi să-ţi cumperi ţigări şi presă dar şi să-ţi repari bicicleta la atelierul specializat!

Fabricantul de ciocolatà Edwart îsi poate deschide de aceastà datà magazinul de pe Rue de Rivoli. (Foto: Vasile Damian)

Pe plan practic, iniţial, guvernul a vrut să-i oblige pe francezii din zonele afectate, să completeze un formular ca să se poată deplasa. Documentul, un exemplu de pură birocraţie dusă la absurd – «simbol al unei birocraţii nebune» scrie Le Monde – se întindea pe două pagini, era greu de înţeles, conţinea mai multe contradicţii orare şi, mai ales, menţiona vreo 15 cazuri particulare, excepţii, în funcţie de zonele sau orele de ieşire din casă. Pus online vineri seara, textul a fost deîndată ţinta criticilor. «Cea mai proastă, absurdă şi inutilă invenţie, o capodoperă birocratică» avea să scrie pe Twitter Bruno Retallieau, preşedintele grupului conservator din Senat. De la celalălalt capăt al spectrului politic, deputatul stângist Bastien Lachaud descria situaţia drept «Absurdistan, total ridicolă». «Au înebunit cu toţii !» exclamă de partea sa Nicolas Dupont-Aignan, preşedintele unui partid apropiat extremei drepte.

In cursul dimineţii de sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a ministerului de interne recunoaştea că «autorizaţia este complexă. Nu am avut timp s-o simplificăm» s-a justitificat respectiva. Câteva ore mai târziu, sâmbătă seara, autorităţile publicau un nou document, cert, simplificat dar … incomplet. El nu se referea decât la excepţiile pentru a putea circula serile şi noaptea. Cel referitor la circulaţia în timpul zilei «va fi în curând disponibil» menţiona site-ul ministerului de interne. In fine, duminică aflam cu stupefacţie dar şi uşurare că de fapt pentru a circula ziua, nu mai e nevoie de autorizaţie, ajunge un document pe care să apară adresa domiciliului.

Mesajul "în curând disponibil" publicat duminicà pe site-ul MAI francez. (Foto: Vasile Damian)

Nemulţumiţi şi sarcastici nu sunt doar responsabilii politici dar şi micii comersanţi. Dacă într-o primă etapă, vreo 110.000 de magazine urmau să se închidă pentru următoarele 4 săptămâni, în cele din urmă «doar» 90.000 vor aştepta ieşirea din carantină.

Plin de lume în jurul bazinelor de apà din Jardin des Tuileries (Foto: Vasile Damian)

Lume multà în tot parcul Tuileries (Foto: Vasile Damian)

Intre greşelile guvernamentale – practice sau de comunicare – şi saturaţia la care au ajuns mulţi francezi, marja de manevră este foarte îngustă. Dacă prima carantină a fost respectată cu stricteţe, un an mai târziu, plictisul şi prea-plinul i-a cuprins pe mulţi francezi. «Alegerea de a impune această falsă carantină menită să mai diminueze tensiunea din spitale este periculoasă» scrie Le Monde. Mai ales că ea se suprapune şi cu mesajele contradictorii referitoare la vaccinul AstraZeneca care au marcat toată săptămâna care s-a încheiat.

Dacă vineri, gările şi trenurile pariziene au fost luate cu asalt de cei care au fugit spre reşedinţa lor din provincie, sâmbătă şi duminică, parcurile din Paris şi cheiurile Senei au fost ocupate masiv de plimbăreţi şi chiar petrecăreţi.

In video, o plimbare pe malul Senei:

 

 

 
Birocraţie absurdă, confuzie guvernamentală şi critici peste tot: a treia (falsă) carantină din Franţa începe cu stângul