Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presupuşii vandali de la Arcul de Triumf din Paris, în faţa tribunalului

arc_trimphe.jpg

Veste galbene în fata Arcului de Triumf din Paris, 1 decembrie 2018.
Veste galbene în fata Arcului de Triumf din Paris, 1 decembrie 2018.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stephane Mahe

Zece persoane sunt judecate la Paris, începând de luni, pentru distrugerile comise la Arcul de Triumf din capitala Franţei. Faptele care li se reproşează celor 10 suspecţi s-au comis pe întâi decembrie 2018, cu ocazia unei manifestaţii a «vestelor galbene».

Era actul 3 al vestelor galbene, a treia manifestaţie naţională de acest gen care avea să degenereze. Ziua a fost marcată de distrugerile provocate la Arcul de Triumf din Paris. Daunele au fost estimate la un milion de euro. Violenţele au cuprins însă mai multe sectoare ale capitalei franceze. Peste o sută de maşini au fost incendiate, zeci de faţade de clădiri au fost arse, la fel şi vitrine de magazine sparte sau comerţuri prăduite.

Doi ani şi jumătate mai târziu, 10 oameni sunt judecaţi la Paris dar niciunul dintre responsabilii actelor de vandalism de la Arcul de Triumf, acolo unde totuşi violenţele au culminat. Se estimează că un mare număr de indivizi a luat parte la «atacul» de la Arc. Dealtfel, în ziua respectivă au fost arestate la Paris vreo 400 de persoane, un record pentru aceea epocă. Din păcate, adevăraţii autori ai faptelor nu au putut fi identificaţi, cu atât mai puţin instigatorii.

Cei zece prezentaţi curţii au vreo 20 de ani fiecare, sunt originari din toate colţurile Franţei şi nu au deloc profil de delincvent. Toţi vor fi judecaţi pentru degradare agravată şi furt prin efracţiune. Unii ar fi forţat şi spart cu extinctorul o uşă, alţii ar fi furat 300 de cărţi poştale sau inscripţionat ceva pe pereţii monumentului.

Totul a început în aceea zi de întâi decembrie mai mult sau mai puţin liniştit. După ce perimetrul de securitate care înconjra monumentul s-a destrămat, a dispărut, manifestanţii au început să cânte sub Arcul de Triumf, în jurul flăcării soldatului necunoscut, Marseieza, imnul Franţei. Intre timp, unii dintre manifestanţi caută să scoată bucăţi din caldarâm ca să arunce în poliţie care începe să riposteze cu gaze lacrimogene. Situaţia degenerează, forţele de ordine încearcă să-i gonească pe manifestanţi, o parte dintre aceştia reuşesc să pătrundă în Arcul de Triumf. «Ca să ne ferim de poliţie» vor spune ulterior unii dintre ei.

Urmează «masacrarea» monumentului istoric: pereţii sunt mânjiţi cu sloganuri anti-Macron, statuile şi bazoreliefurile sunt distruse, magazinul de suveniruri jefuit. Ajunse pe acoperişul Arcului, vestele galbene se fotografiază de acolo pe fundalul Parisului văzut de sus. Bilanţul este greu: daune de un milion de euro şi 5 opere de artă stricate. Seful statului va merge încă din a doua zi ca să viziteze locul.

Imaginile de la această «cucerire» a Arcului de Triumf vor fi proiectate în faţa tribunalului. Intr-o a doua etapă, ulterior, alte 7 persoane vor fi judecate şi ele pentru daunele comise atunci la Arcul de Triumf din Paris.

 
Presupuşii vandali de la Arcul de Triumf din Paris, în faţa tribunalului