
Special Paris
Reporteri fără frontiere depune plângere contra lui Facebook; reţeaua este acuzată de «dezinformare şi proliferarea mesajelor de ură»
fb.jpg

Reporteri fără frontiere pune în cauză contradicţiile care există între angajamentele luate de reţeaua de socializare vizavi de consumatori şi realitatea funcţionării sale. E motivul pentru care RSF a depus plângere contra lui Facebook pentru «practici comerciale înşelătoare».
In urma unor mărturii obţinute de asociaţie, reiese că Facebook lasă să se propage dezinformarea şi ura – în general, contra jurnaliştilor – în contradicţie cu condiţiile sale generale de utilizare şi a campaniilor sale publicitare.
Ca să denunţe un fenomen generalizat la scară planetară şi ca să-şi justifice totodată acţiunea în faţa justiţiei franceze, Reporteri fără frontiere reaminteşte că «în Franţa, dreptul consumatorilor este foarte adaptat acestui gen de plângere. In plus, în Franţa Facebook are mulţi consumatori: 38 de milioane de utilizatori din care 24 de milioane unici în fiecare zi». Cum condiţiile serviciilor oferite de Facebook sunt aceleaşi peste tot în lume, RSF spune că o decizie judiciară privind caracterul înşelător luată în Franţa va avea un impact global.
In plângerea depusă contra lui Facebook, RSF a prezentat două documente justificative. Primul se referă la pagina Facebook a revistei satirice Charlie Hebdo şi în particular numărul din septembrie 2020, dată care coincidea cu deschiderea procesului atentatelor din 2015. Reporteri fără frontiere a recenzat cu această ocazie mai multe zeci de comentarii insultătoare, ameninţătoare sau chemând la violenţă contra publicaţiei sau jurnaliştilor ei.
Al doilea document prezentat drept argument de RSF se referă la comentariile şi ameninţările contra jurnaliştilor emisiunii Quotidien publicate pe Facebook şi a celor publicate pe reţea contra ziarului L’Union al cărui fotograf fusese agresat extrem de violent în februarie anul acesta.
In privinţa dezinformării, RSF vine şi aici cu două cazuri care arată uşurinţa cu care se pot obţine informaţii false despre Covid fără ca acestea să fie semnalate de Facebook. Sunt evocate de Reporteri fără frontiere o serie de filme complotiste – gen Hold-up – disponibile pe diverse paggine Facebook şi care au fost vizionate, unele dintre ele, de milioane de ori.
In fine, Reporteri fără frontiere reaminteşte că o practică înşelătoare, dacă este dovedită, este un delict pasibil cu până la 10% a cifrei de afaceri anuale medii.
Dacă pentru moment Facebook nu a comentat acţiunea în justiţie a lui RSF, mai mulţi responsabili ai grupului au amintit recent că fac eforturi susţinute pentru a combate dezinformarea şi ura online.
Reamintim că în Franţa s-au depus în ultima vreme mai multe plpangeri contra lui Facebook sau filialelor sale. Astfel, acum câteva zile, mai multe militante feministe au dat Facebook în judecată reproşând filialei sale Instagram că le-a cenzurat unele publicaţii dar i-a lăsat pe utilizatori să le hărţuiască în voie.