Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Stadioane se transformă în centre de vaccinare anti-Covid-19

un_membru_al_echipei_franceze_de_ciclism_se_antreneaza_pe_o_pista_in_timp_ce_pacienti_sunt_vaccinati_la_velodromul_din_saint-quentin-en-yvelines_franta.jpg

Un membru al echipei franceze de ciclism se antreneaza pe o pista în timp ce pacienti sunt vaccinati la velodromul din Saint-Quentin-en-Yvelines. Pe 6 aprilie, un alt mare centru devine operational la Stade de France în Saint-Denis.
Un membru al echipei franceze de ciclism se antreneaza pe o pista în timp ce pacienti sunt vaccinati la velodromul din Saint-Quentin-en-Yvelines. Pe 6 aprilie, un alt mare centru devine operational la Stade de France în Saint-Denis.
Sursa imaginii: 
Alain Jocard/AFP

35 de «vaccinodromuri» vor fi deschise în zilele ce vin în Franţa. Pentru ele sunt mobilizaţi 25.000 de pompieri pregătiţi special pentru a vaccina iar 2.500 de persoane se vor ocupa de logistica necesară pentru aceste structuri.

Până în prezent, peste 6 milioane de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin iar 2,5 milioane au primit şi a doua doză. Guvernul speră ca până la mijlocul lui aprilie să fi vaccinat cu o primă doză, 10 milioane de francezi. Dar pentru asta e nevoie de o accelerare a campaniei şi de cât mai multe doze de vaccin. Ministrul Industriei anunţă că cele mai multe doze de vaccin sunt aşteptate să vină în zilele următoare de la BioNTech/Pfizer. 35 de mari centre sunt amenajate în acest moment - pe stadioane în unele cazuri - pentru a putea fi cuprinse cât mai multe persoane în această campanie anti-Covid-19. Iniţial, ideea deschiderii de mari centre a fost complet respinsă de ministrul sănătăţii, care, ulterior, odată cu apariţia unui nou val de îmbolnăviri, caută soluţii pentru a diminua răspândirea virusului. Armata şi pompierii se ocupa de instalarea infrastructurii necesare. A fost transformat deja în centru de vaccinare un velodrom situat în apropiere de Versailles dar şi velodromul din Marsilia. 6 zile din 7 aceste centre sunt operaţionale.


Localnici din Marsilia asteapta sa se vaccineze la velodromul din oras, 15 martie 2021.
Localnici din Marsilia asteapta sa se vaccineze la velodromul din oras, 15 martie 2021.
Sursa imaginii: 
CHRISTOPHE SIMON / AFP

La velodromul de lângă Paris, un domn consideră că acest centru este foarte útil: "Nu ştiu de ce dar înainte era prost organizat, ca şi pentru măşti. Acum, oamenii vor să se ocupe cineva de ei iar lucrurile se mişcă. Se vede că vor să câştige timpul pierdut şi asta e bine".

Jean-Michel Fourgous este primarul localităţii Saint-Quentin-en-Yvelines, în care se află acest velodrom din regiunea pariziană transformat în centru de vaccinare împotriva Covid-19 : "Am început cu 200 de vaccinări pe zi. Apoi am urcat la o mie iar azi vaccinăm 2.000 de pacienţi pe zi. În viitor vom putea ajunge până la maximul de 10.000 de pacienţi într-o zi. E locul ideal aici, este acoperit şi avem toată organizarea la dispoziţie. E mult mai simplu, mai sigur şi asta e bine. Oamenii care vin să se vaccineze au nevoie de securitate. Organizarea este aproape militară şi asta îi linişteşte pe oameni, mai ales pe cei în vârstă.

Contraamiralul Patrick Augier se ocupă de centrul de vaccinare anti-Covid-19 din Marsilia: "Velodromul este central şi se poate ajunge uşor la el în transportul în comun. Sperăm să trecem de pragul de 1.000 de vaccinuri pe zi iar din aprilie sperăm să putem vacina 2.000 de persoane, zilnic. Ideea este ca în acest spaţiu imens să putem aduce cât mai multe persoane, indiferent de vârstă ori de profesie. Doar dacă vom creşte cadenţa vom putea ieşi din această epidemie.

Purtătorul de cuvând al Asociaţiei Medicilor de Urgenţă din Franţa, doctorul Christophe Prudhomme explică faptul că în spitale, situaţia este extrem de dificilă. Spre exemplu, în regiunea pariziană, zonă cu foarte multe îmbolnăviri şi care se află de o săptămână în carantină, se ia în calcul de-programarea a 80% din intervenţiile chirurgicale ce erau planificate în această perioadă: "Necesitatea de a deschide încontinuu tot mai multe paturi de reanimare se face în detrimentul altor pacienţi. Singura posibilitate de a le deschide este de a închide alte servicii medicale. Iar bolnavii ce suferă de alte afecţiuni trebuie să aştepte până ne vom putea ocupa şi de ei. Dar, pe termen lung, consecinţele sanitare din lunile şi din anii ce vor urma, vor fi catastrofale. Orice întârziere pentru diagnosticarea unui cancer, va determina o mortalitate. Astăzi, abandonăm aceşti pacienţi şi mobilizăm puţinele mijloace de care dispunem pentru a putea primi pacienţii ce necesită reanimare. E catastrofal. Spitalele sunt sub tensiune, era previzibil şi nimic nu a fost făcut până acum. Nu a fost creat niciun pat nou de reanimare în ultimul an. Este cel mai mare scandal al ţării noastre – a 5-a ori a 6-a putere mondială. O catastrofă". 

Lângă Paris, la Stade de France situat în Saint-Denis va fi şi el transformat în centru de vaccinare. Alţi aleşi locali pun la dispoziţie spaţiile unor licee, dat fiind faptul că în aprilie, în Franţa, este planificată vacanţa de Paşte. Alţi aleşi cer ca unele hoteluri să fie puse la dispoziţia guvernului pentru a fi transformate în centre de vaccinare.