Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, Covid: situaţie în curs de agravare pe fondul unui al treilea val de contaminări

capture_decran_2021-03-28_a_16.15.32.png

Pacient atins de Covid în reanimare într-un spital din regiunea pariziană, martie 2021
Pacient atins de Covid în reanimare într-un spital din regiunea pariziană, martie 2021
Sursa imaginii: 
REUTERS - Benoit Tessier

În Franţa, confruntată cu un al treilea val de contaminări, situatia în spitale este critică şi s-ar putea ca miercuri 31 martie executivul să anunţe noi restricţii. Într-un interviu acordat publicaţiei Le Jurnal du Dimanche, preşedintele Emmanuel Macron reafirmă că vor fi accelerate vaccinările.

Obiectivul executivului este ca la mijlocul lunii mai să fie vaccinate 20 de milioane de persoane iar la mijlocul lunii iunie 30 de milioane de persoane. „În cîteva săptămîni îi vom ajunge din urmă pe britanici în materie de vaccinări”, mai declară preşedintele francez, într-un context cînd executivului i se aduc critici legate de ritmul lent al vaccinărilor.

În prezent Marea Britanie a administrat 30 de milioane de prime doze de vaccin, în timp ce Franţa doar 7,5 milioane.

De pe data de 27 martie au început să fie vaccinate în Franţa persoanele avînd între 70 şi 75 de ani, pînă acum au fost prioritare cele avînd peste 75 de ani. Preşedintele Macron mai arată în interviul său că este în creştere capacitatea de producţie a vaccinurilor în Europa. La mijlocul lunii iulie vor fi disponibile 300 de milioane de doze, iar la sfîrşitul acestui an Europa va putea afişa o producţie anuală de vaccinuri cuprinsă între două şi trei miliarde de doze.

Ieşirea din tunelul pandemic este deci vizibilă, dar pînă la sfîrşitul acestui an situaţia rămîne tensionată şi chiar în curs de agravare în numeroase ţări.

În Franţa un grup de medici semnează o tribună tot în Le Journal Du Dimanche avertizînd că în curînd spitalele vor fi obligate să procedeze la trierea bolnavilor şi să-i trateze cu prioritate pe cei avînd mai multe şanse de supravieţuire.

La începutul anului Franţa înregistra în jur de 20 000 de contaminări pe zi. În prezent numărul de contaminări zilnice s-a dublat. Unii experţi consideră că executivul ar fi trebuit să decreteze în ianuarie o carantină generală pentru ca să poată fi apoi înregistrată o ameliorare majoră în cursul primverii. Preşedintele Macron îşi apără însă strategia şi subliniază că în rîndurile experţilor medicali nu există unanimitate în ce priveşte combaterea epidemiei.