Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă regiune africană în care avansează jihadiştii - Mozambic

Organizaţia stat islamic se manifestă în ultimul timp într-o nouă zonă a Africii, mai precis în Mozambic. Pe 24 martie grupuri jihadiste au atacat un oraş de 50 000 de locuitori, Palma,  într-o regiune unde sunt implantate multe grupuri strărine, printre care francezul Total. Mai multe apeluri sunt lansate pe plan internaţional pentru stoparea ofensivei jihadiste în Africa de est.

Mozambic a fost colonie portugheză şi a cunoscut două războaie interminabile.  Primul, între 1964 şi 1975, a fost un război de independenţă, iar al doilea, între 1976 şi 1992, a fost un război civil. Jihadiştii aduc cu ei spectrul unui nou conflict, chiar dacă atacul lor s-a produs într-o regiune aflată la 2700 de kilometri distanţă de capitala Maputo.

După Sahel şi Cornul Africii, aceasta este a treia regiune în care se extind agitaţiile jihadiste. Guvernul de la Maputo cere ajutor internaţional pentru lupta împotriva jihadiştilor, iar diverşi comentatori avertizează că şi în Mozambic s-ar putea reproduce catastrofa din Somalia, altfel spus instalarea durabilă a insecurităţii pe fond de faliment al statului. Jihadiştii au lansat atacul într-o regiune unde companiile străine sunt implicate în exploatarea de hidrocarburi şi de alte zăcăminte.

Provincia Cabo Delgrado este de fapt afectată, şi din cauza violenţelor în jur de 670 000 de persoane şi-au părăsit locuinţele. Jihadiştii recurg la decapătări monstruoase pentru a înspăimîna populaţia. Grupul Al-Chabab acţionează în nordul Mozambicului din 2017, pe fondul unor conflicte religioase locale unde se mai înfruntă luptători mozambicani, tanznieni, congolezi şi somalezi.  

Aceste crize sunt întotdeauna complicate în Africa. Cotidianul Le Monde semnalează într-un articol că Africa a fost, istoric vorbind, scena unde au apărut primele grupuri jihadiste armate, ceea ce a declanşat războiul civil din Algeria. Usama Ben Laden a fost, într-o vreme, refugiat în Sudan, iar în Kenya şi Tanzania s-au produs, în 1998, primele atacuri majore împotriva ambasadelor americane.  

În timp ce întreaga lume este în special preocupată de pandemie şi încearcă să scape de Covid, un alt virus distrugător, cel a jihadismului, avansează în zone sensibile, răvăşite deja de conflicte, crize şi probleme anterioare.