Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid Franţa: restricţiile de circulaţie se extind la tot teritoriul ţării iar şcolile se închid, dar nu complet

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron adresându-se compatriotilor sài, 31 martie 2021.
Presedintele francez Emmanuel Macron adresându-se compatriotilor sài, 31 martie 2021.
Sursa imaginii: 
Palatul Elysée

Intr-o alocuţiune radio-televizată de aproape o jumătate de oră, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a făcut bilanţul luptei anti-coronavirus de un an încoace şi a decis să le impună noi restricţii de circulaţie compatrioţilor săi pentru a face faţă celui de-al treilea val al epidemiei de Covid-19.

Emmanuel Macron se menţine pe poziţii. In ciuda apelurilor lansate de o parte din medici, preşedintele Franţei a respins ideea închiderii complete a şcolilor şi a unei carantine dure, precum cea de acum un an, la începutul epidemiei de Covid.

In schimb, restricţiile de circulaţie impuse de câteva săptămâni doar în 19 departamente franceze, sunt extinse la întreg teritoriul ţării timp de o lună. Concret, începând de sâmbătă, nu mai este permisă nicio deplasare la mai mult de 10 kilometri de domiciliu, cu excepţia unor motive urgente. De asemenea, sunt interzise voiajele inter-regionale. Pentru circulaţia pe timp de noapte – între 7 seara şi 6 dimineaţa – sau pentru deplasările la mai mult de 10 kilometri de casă, va fi nevoie de autorizaţie. Se va accepta o toleranţă vizavi de aceste măsuri în week-end-ul care vine, care este cel de Paşti pentru catolici. Cu alte cuvinte, autorităţile o să fie mai vigilente începând de luni seara.

Emmanuel Macron a adus noutăţi şi pentru elevii francezi, masuri care amintesc de cele de acum un an fără să fie la fel de dure. Teoretic, porţile se închid pentru trei săptămâni, practic lucrurile sunt mai nuanţate, tocmai pentru a nu-i leza pe cei mici dar nici pe părinţii lor. Astfel, săptămâna viitoare, cei din ciclul primar, gimnazial şi liceal vor face şcoală de acasă, online. Incepând din 12 aprilie, toţi copii francezi intră două săptămâni în vacanţa de primăvară. O vacanţă unică pentru toţi, în loc de vacanţe pe zone, întinse pe mai multe săptămâni, cum era cazul până acum. Pe 26 aprilie vor putea reveni în clase cei de la grădiniţe şi din şcolile primare. Ceilalţi – din gimnazii şi licee - vor face online timp de 5 zile. In fine, pe 3 mai, toţi elevii francezi îşi vor putea regăsi clasele şi profesorii. Nimic nou pentru cei mai mari; studenţii vor putea să meargă la universitate o dată pe săptămână, ca şi până acum.

In urma închiderii parţiale a şcolilor – cei care lucrează în domenii de interes acut precum medicii, poliţiştii, infirmierii sau pompierii îşi vor putea duce mai departe odraslele la şcoală – şeful statului a anunţat că părinţii care nu pot lucra de acasă cu copii pe cap, vor avea dreptul la şomaj tehnic. Telemunca va fi dealtfel «sistematizată» a promis Macron, această măsură fiind "cea mai eficentă" pentru a combate propagarea bolii.

Pe plan comercial, toate magazinele ne-esenţial vor fi închise – cum era cazul déjà în 19 departamente franceze. Vor funcţiona deci doar magazinele alimentare, farmaciile, libràriile, tutungeriile dar şi saloanele de coafură şi cele de reparat biciclete.

Mizând pe o accelerare a vaccinării, preşedintele Franţei speră ca lăcaşurile culturale – sălile de cinema, muzeele, etc. – restaurantele, barurile, cafenelele şi sălile de sport să poată deschide începând, treptat, de la mijlocul lui mai.

In bilanţul cu care şi-a început alocuţiunea, Emmanuel Macron a admis că a făcut şi «greşeli» dar a estimat că strategia de a nu impune o carantină în ianuarie, aşa cum au făcut alte ţări europene, a fost «cea bună».

In privinţa acţiunii din spitale, şeful statului a precizat că numărul de paturi în reanimare a fost déjà mărit de la 5 la 7.000 şi că în următoare zile se va atinge cifra de 10.000 de locuri în serviciile ATI din Franţa.

In fine, pe plan vaccinal, strategia prezidenţială «vaccinare, vaccinare, vaccinare», se va extinde la alte categorii de vârstă. Incepând din 16 aprile, vor avea acces la remediu şi cei de peste 60 de ani iar începând din 15 mai, se vor putea vaccina şi cei cu vârsta de peste 50 de ani. In fine, tot restul populaţiei franceze se va putea injecta începand de la mijlocul lui iunie. Astfel, «până la sfârşitul verii, toţi francezii de peste 18 ani şi care şi-o doresc, se vor putea vaccina anti-coronavirus. Vaccinarea tuturor este cheia redeschiderii ţării noastre» a conchis Emmanuel Macron. La ora actuală, 8,2 milioane de francezi au primit prima doză şi aproape 3 milioane şi a doua.

Reamintim că în Franţa, epidemia a contaminat déjà, de un an de zile, 4 milioane şi jumătate de oameni din care aproape 100.000 au murit.

 
Covid Franţa: restricţiile de circulaţie se extind la tot teritoriul ţării iar şcolile se închid, dar nu complet