Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: o nouă vară fără festivaluri?

dejun_sub_afise.jpg

Avignon, iulie 2019...
Avignon, iulie 2019...
Image source: 
MV

În Franţa se profilează la orizont spectrul unei perioade estivale fără festivaluri pe fondul agravării situaţiei sanitare. Unii organizatori îşi păstrează însă speranţa, este cazul cu directorul Festivalului de la Avignon care şi-a anunţat deja programul.

Un festival are nevoie de multe luni de organizare prealabilă, ori, în contextul actual de incertitudine, multe astfel de manifestări, mai ales cele muzicale, se văd obligate la noi anulări. În luna februarie Ministerul culturii se arăta destul de optimist şi avansa diverse propuneri: de exemplu organizarea unor festivaluri de muzică în condiţii speciale, cu maximum 5000 de spectatori, şi cu obligaţia ca toţi să fie aşezaţi pentru a nu facilita circulaţia virusului prin prea mare febrilitate. Zeci şi zeci de directori de mari festivaluri de jazz sau de muzică rock sau de dans anunţă însă cu tristeţe că proiectele lor vor fi amînate pentru anul viitor.

În oraşul Belfort, unde are loc anual un mare festival de muzică, a fost realizat şi un sonaj din care reiese că publicul preferă să nu vină de loc la o astfel de manifestare populară decît să stea ţintuit pe un scaun.

La Avignon, directorul festivalului de teatru, Olivier Py, a anunţat încă de pe 24 martie un program punînd accentul pe teme feministe şi cu numeroase prezenţe feminine, cu o puternică dimensiune internaţională. Festivalul ar urma să se ţină între 5 şi 25 iulie. Tema acestei a 75-a ediţii este cît se poate de incitantă: Se souvenir de l’avenir  - Să ne amintim de viitor.   

Organizatorii secţiunii oficiale precum şi cei ai secţiunii neoficiale unde în ultimii ani figurau în program cîte 1500 de spectacole încearcă încă să imagineze scenarii pentru a preveni contaminările şi a crea condiţii de distanţare sanitară.

O idee în dezbatere: să fie programate mai puţine spectacole, ceea ce ar însemna mai puţin public şi deci condiţii pentru o mai mare securitate sanitară. Marea dilemă în context de pandemie este concentrarea unui mare număr de oameni într-un oraş relativ mic: la Avignon, între zidurile sale istorice, se înghesuie în luna iulie în general cam 700 000 de vizitatori şi spectatori. Totul depinde acum dacă pînă în iulie vaccinarea masivă va diminua circulaţia virusului. Optimismul în acest sens rămîne foarte prudent.