Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Operaţiune anti-teroristă în sudul Franţei: au fost arestate 5 femei

dgsi.jpg

DGSI - Directia generalà a securitàtii interne - a fost la initiativa operatiunii anti-teroriste de la Béziers.
DGSI - Directia generalà a securitàtii interne - a fost la initiativa operatiunii anti-teroriste de la Béziers.
Sursa imaginii: 
AP - Stephane de Sakutin

La iniţiativa Parchetului anti-terorist din Franţa, poliţia a intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un cartier popular din oraşul Béziers (sudul Franţei). Cu această ocazie au fost interpelate 5 femei.

Potrivit informaţiilor publicate iniţial de revista Le Point dar confirmate ulterior şi de alte surse franceze, posibilitatea de a comite de o manieră iminentă o acţiune violenţă la Montepellier i-a împins pe poliţişti să intervină rapid într-un cartier popular din Béziers.

In cursul operaţiunii de la Béziers, pilotată de Direcţia generală a securităţii interne, poliţia a descoperit o sabie foarte tăioasă şi materiale chimice susceptibile să intre în componenţa unor explozibili. In acelaşi timp, o sursă apropiată anchetei citată de Le Point temporizează, afirmând că respectivele produse sunt comercializate liber şi pot fi destinate şi uzului menajer.

Niciuna din cele 5 femei arestate nu era până acum cunoscută de serviciile de poliţie iar ţinta principală a anchetatorilor era o tânără majoră, reperată de serviciile specializate doar de 48 de ore. Toate cele 5 ar fi însă radicalizate şi unele dintre ele ar fi vizionat filme de propagandă ale organizaţiei stat islamic. Chiar dacă în cursul operaţiunii nu s-a descoperit nicio armă în afara sabiei sus-citate, Parchetul naţional anti-terorist a deschis totuşi o anchetă pentru «asociere teroristă de răufăcători». Pare-se că tinta acţiunii iminente pe care o plănuiseră în aceste zile de Paşte catolic era un lăcaş religios, mai exact o biserica.

Observatorii notează că dacă atentatele jihadiste sunt de cele mai multe ori comise de bărbaţi, şi femei au fost déjà condamnate în Franţa pentru astfel de acte. Cele mai mediatizate dintre ele plănuiau de exemplu atacuri teroriste lângă catedrala Notre-Dame din Paris, în 2016.

 
Operaţiune anti-teroristă în sudul Franţei: 5 femei arestate