Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou apel în Franţa în favoarea extinderii termenului legal pentru avorturi

ivg.jpg

Manifestatie organizatà la Paris pe 25 noiembrie 1972 pentru a cere «avortul si contraceptia libere si gratuite».
Manifestatie organizatà la Paris pe 25 noiembrie 1972 pentru a cere «avortul si contraceptia libere si gratuite».
Sursa imaginii: 
AFP

In urmă cu exact 50 de ani, în data de 5 aprilie 1971, 343 de femei din Franţa – personalităţi publice şi femei anonime – afirmau, recunoşteau, într-un manifest publicat de revista Le Nouvel Observateur, că au avortat ilegal. Intreruperea sarcinilor nu avea să se legalizeze decât 4 ani mai târziu, în 1975, în parte graţie „apelului celor 343”. O jumătate de secol mai târziu, alte 343 de femei franceze – actriţe, jurnaliste, cântăreţe, şamd – lansează un nou apel în Journal du Dimanche, cerând prelungirea, extinderea, termenelor legale pentru a avorta.

Printre cele 343 de semnatare ale tribunei din Journal du Dimanche le găsim pe cântăreţele şi actriţele Vanesa Paradis, Béatrice Dalle şi Julie Gayet, pe jurnalista Léa Drucker sau pe responsabilele politice Najat Vallaud-Belkacem, Marie-Noëlle Lienemann – ambele foste ministre - Audrey Pulvar sau Clémentine Autain.

Toate aceste personalităţi cer prelungirea, extinderea termenului maxim pentru avorturi. „Legea fixează astăzi în Franţa acest termen maxim la 12 săptămâni de sarcină. Peste această dată, toate recursurile sunt limitate şi cu condiţii. Persoanele care au resurse, pot merge în străinătate, în ţări unde legislaţii mai progresiste le permit să avorteze în condiţii de securitate. Private de dreptul de a dispune de corpul lor, alte femei sunt forţate să continue o sarcină nedorită. In semn de solidaritate cu toate aceste femei, mă declar una dintre ele. Declar că am avortat, în Franţa sau în străinătate, peste termenul legal francez. De aceea cer să-mi pot control corpul, cer să mi se respecte acest corp, drepturile şi alegerile mele. Cer deci prelungirea termenelor legale pentru a putea avorta” conchid semnatarele apelului din Journal du Dimanche.

In februarie, grupul socialist din Adunarea naţională a fost nevoit să retragă o propunere de lege care prevedea prelungirea termenului de la 12 la 14 săptămâni. Ideea agitase băncile deputaţilor francezi iar dreapta fusese acuzată de obstrucţie după ce depusese sute de amendamente.

Din cifrele statistice reiese că în cursul vieţii, o femeie din trei recurge la o întrerupere voluntară de sarcină. In Franţa, anual se realizează peste 210.000 de avorturi.

 
Nou apel în Franţa în favoarea extinderii termenului legal pentru avorturi