Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Thierry Breton: „Franţa este pe punctul de a se lansa în producţia masivă de vaccinuri”

capture_decran_2021-04-05_a_18.43.46.png

Image source: 
REUTERS/Dado Ruvic

În Franţa ziua de luni 5 aprilie este zi nelucrătoare dat fiind Paştele catolic. Francezii au intrat însă de sîmbăta trecută într-o nouă perioadă de restricţii de deplasare. Numărul de contaminări continuă să fie alarmant, dar există speranţa ca la jumătatea verii toată populaţia să fie vaccinată. Matei Vişniec ne spune mai multe.

Mulţi francezi îşi spun probabil că acesta este ultimul sacrificiu pe care mai trebuie să-l facă înainte de o revenire progresivă la normalitate. Timp de patru săptămîni deplasările dintre departamente sunt interzise, nimeni nu are voie să iasă din casă după ora 19 fără un motiv serios, iar plimbările sunt permise doar pe o rază de zece kilometri. Numeroşi francezi s-au instalat în reşedinţele lor secundare pentru această perioadă cînd şcolile vor fi închise. Week-end-ul trecut a fost unul cu o forfotă neobişnuită în gări şi pe autorute. Acum simt însă cum se lasă liniştea atît la Paris cît şi pe teritoriul Hexagonului unde vacanţele sunt din nou sacrificate, pe fondul unui nou efort general destinat să ducă la eradicarea virusului.

Cîteva informaţii au totuşi caracterul unor veşti bune. La jumătatea acestei săptmînii va începe fabricarea de vaccinuri pe sol francez, mai precis vaccinul Pfizer. „Franţa este pe punctul de a se lansa în producţia masivă de vaccinuri” a declarat Thierry Breton, comisar european pentru piaţa internă. El mai explică într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien că în Europa vaccinurile sunt produse în 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7, şi că la sfîrşitul acestui an continentul european se va situa pe primul loc în materie de producţie de vaccinuri, cu o capacitate de trei miliarde de doze pe an.  

Franţa şi-a ales o dată simbolică, 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei pentru a putea anunţa imunitatea colectivă, ceea ce înseamnă că la acea oră 70 la sută din populaţie va fi vaccinată. O altă veste bună este apariţia unor noi vaccinuri, precum Johnson & Johnson care se injectează doar cu o singură doză.

Preşedintele Emmanuel Macron le-a promis francezilor că la jumătatea verii vor exista vaccinuri pentru toată populaţia, deci ieşirea din tunelul pandemiei va fi vizibilă cam la acea oră. Probabil că la sfîrşitul lunii aprilie preşedintele va interveni din nou la televiziune pentru un nou bilanţ, cu atît mai mult cu cît el este uneori criticat pentru gestiunea sa, i se reproşează de fapt că nu a decretat mai repede o nouă carantină.

Greu de spus însă dacă executivul francez ar fi putut fi mai eficient. Epidemia se deplasează în Europa ca un fel de ciclon afectînd noi zone în timp ce altele încep să respire mai uşurate. În prezent, de exemplu, Portugalia şi Grecia anunţă deschiderea magazinelor şi a restaurantelor în timp ce în Franţa de peste trei luni nu poţi să bei nici măcar o cafea în nici un stabiliment public şi pe nici o terasă. Multe bistrouri vindeau totuşi băuturi pentru trecători, un serviciu emporté cum se spune în Franţa, sau take away cum se spune în ţările anglo-saxone. Autorităţile au decretat sfîrşitul acestei practici după ce au observat că ea duce la crearea unor grupuri compacte pe străzi sau în parcuri, ceea ce reprezintă sursă de contaminare.

Revista L’Express scrie despre o anumită tendinţă observată în Franţa de evitare a vaccinului AstraZeneca. Citez: „Cazurile de tromboză la persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca sunt foarte rare. Agenţia de medicamente franceză a recenzat în total douăsprezece astfel de cazuri în contextul cîtorva milioane de injecţii. Patru persoane sunt decedate. Iar misterul rămîne total în legătură cu veritabilele legături între formarea de cheaguri de sînge şi serul produs de laboratorul anglo-suedez care se vede însă confruntat peste tot cu probleme.” L’Express relatează despre existenţa unor centre de vaccinare din nord-vestul Franţei unde au rămas nefolosite doze de AstraZeneca pentru că multe persoane şi-au anulat şedinţa de vaccinare. Primarul oraşului Calais consideră că un vînt de panică s-a creat în mod nejustificat în jurul acestui vaccin. Citez din declaraţiile sale reluate de revista L’Express: „Este necesară o campanie naţională pentru a se explica populaţiei că acest vaccin nu are mai multe consecinţe negative decît Pfizer sau Moderna.”

Mai semnalez, în acest context pascal la catolici, mesajul papei Francisc. El deplînge faptul că în plină pandemie continuă numeroase conflicte pe glob şi că arsenalele militare cresc. Iar comunitatea internaţională nu a excelat pînă în prezent în privinţa distribuirii vaccinurilor în ţările cele mai sărace, ceea ce cer numeroase organizaţii neguvernamentale şi umanitare. În momentul în care creştinii sărbătoresc Învierea cu siguranţă că s-ar impune o reflecţie mai serioasă şi legată de renaşterea umanităţii după trauma pandemiei, într-un spirit mai altruist şi mai… uman.