Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Stade de France devine vaccinodrom

la_stade_de_france_se_vor_putea_vaccina_in_aprilie_10_000_de_persoane_pe_saptamana.

La Stade de France se vor putea vaccina în aprilie 10 000 de persoane pe saptamâna.
La Stade de France se vor putea vaccina în aprilie 10 000 de persoane pe saptamâna.
Sursa imaginii: 
© RFI/Sylvie Koffi

Acest loc emblematic al Franţei, Stade de France a devenit marţi unul dintre cele mai mari centre de vaccinare împotriva Covid-19 din ţară. Primele persoanele s-au vaccinat dis de dimineaţă. A venit şi ziua J pentru copilaţii francezi pentru a relua cursurile de acasă, aşa cum au făcut-o şi acum un an. Diferenţa este că de data aceasta sistemul online a fost victima prea multelor accesări dar şi a unui vírus informatic.

Toţi în faţa ecranelor , dacă ar fi posibil, aceasta doreşte Executivul francez. Copilaşii francezi ar trebui să facă de şcoala online iar milioane de părinţi lucrează de acasă tot pentru că guvernul le cere acest lucru, pentru a bloca transmiterea virusului Covid-19.

Timp de 4 zile, 10 milioane de elevi de şcoală primară, generală şi de liceu trebuie să facă şcoala online dar, nu pare a fi într-atât de uşor.

Profesori, părinţi şi elevi au observat că reţelele au fost imediat saturate şi au devenit inaccesibile, au descoperit viruşi informatici iar ministrul educaţiei vorbeşte şi despre un atac informatic.

După un an în care mulţi elevi au făcut şcoala de acasă, nicio lecţie nu a fost învăţată, concluzionează, după această primă zi ratată, liderii sindicali din învăţământ.

Thierry Plouviez este profesor într-un liceu parizian: "Aveam planificat un curs de dimineaţă, de la ora 8:00. Mă pregătisem – doream să mă asigur că totul merge bine. Dar, am constatat imediat că nu mă puteam conecta deloc la platforma special creată pentru a lucra cu elevii. Am mai încercat şi la ora 10 şi la 11 iar apoi m-am oprit. Există elevi care se înrgijorează pentru că nici ei nu s-au putut conecta. Nimeni nu a făcut nimic pentru a creşte debitul deşi se bănuia că ne vom regăsi în aceeaşi situaţie de a face şcoala de acasă. Cred că nimeni nu se aştepta să se blocheze chiar aşa sistemul pentru această a treia carantină".

De vineri, elevii francezi vor intra, pentru două săptămâni în vacanţa de primăvară, reîntoarcerea în clase fiind prevăzută pentru 26 aprilie pentru cei mai mici iar o săptămână mai târziu pentru restul elevilor.

Până atunci, guvernul speră să accelereze campania de vaccinare iar pentru asta mizează pe vaccinodromuri – Stade de France, velodromul din Marsilia şi stadionul din Lyon unde au fost vaccinate 10.000 de persoane în acest week-end ce a trecut.  

Obiectivul guvernului este să vaccineze 20 de milioane de persoane până la mijlocul lui mai pentru ca până la mijlocul lui iunie să vaccineze 30 de milioane de persoane.

Stade de France se află în cel mai sărac departament al Franţei în care locuiesc 1,6 milioane de persoane – Seine-Saint-Denis. Aici, în urmă cu un an se înregistra cea mai mare rată de mortalitate pe fondul epidemiei iar în ultima săptămână, s-a înregistrat o incidenţă de 800 de cazuri la 100.000 de locuitori. Jean-Cristophe Combe este directorul general pentru Crucea Roşie: "Deschiderea acestui centru de vaccinare într-un departament cu multe îmbolnăviri, înseamnă să luptăm cu adevărat împotriva epidemiei. Miza este să câştigăm încrederea populaţiei pentru a accepta să se vaccineze iar Crucea Roşie vrea să asigure în acest sens. Suntem într-un loc foarte cunoscut de toţi francezii şi sperăm ca în acest loc lumea să aibă dorinţa să vină să se vaccineze. Sper ca populaţia să înţeleagă că este singura cale pe care o avem acum la dispoziţie pentru a lupta şi a învinge epidemia".

Centrul de vaccinare de la Stade de France dispune de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi Moderna. El este pregătit să vaccineze 10.000 de persoane, 6 zile din 7.

Antonio este prima persoană ce s-a vaccinat aici: "Sunt uşurat. Am fost primul şi totul e bine. Nu mă îngrijoram dar  cred că ar trebui totuşi să ne vaccinăm. Trebuie să avem încredere în personalul medical. Un amic m-a planificat pentru a mă putea vaccina aici şi am fost pus pe listă imediat. Pentru a doua doză sunt programat pe data de 4 mai".

Trei saloane au fost transformate în spaţii de vaccinare. Unul dintre ele are o suprafaţă de 2.000 de mp. Loïc Durosselle, este responsabil cu planificările pentru vaccinări: " Este o acţiune pe care o facem gratuit. Personalul ce lucrează în mod normal pentru stadion a fost relocat şi se implică în această nouă acţiune. Încercăm să ajutăm cum putem".

Toate persoanele ce au o rezervare pentru a fi vaccinate aici trebuie să urmeze aceleaşi controale de securitate ca şi când ar intra pe stadion pentru a urmări un meci de fotbal. Căci, să nu uităm, că primul atac terorist din seria de atentate produse în noiembrie 2015 a avut loc chiar aici, în exteriorul stadionului, în timp ce în arenă se disputa mediul amical de fotbal Franţa- Germania şi la care asista preşedintele din acel moment, François Hollande.

"Nu trebuie să uităm că suntem în continuare pe un stadion, că este un loc sensibil iar astfel există aceleaşi controale de securitate ca şi pentru um meci de fotbal", explică Loïc Durosselle.

Manon Daubas este responsabilă cu vaccinarea pentru Consiliul departamental Seine-Saint-Denis: "50% dintre doze sunt accesibile celor care doresc, indiferent unde locuiesc, în limita criteriilor stabilite de guvern, iar restul de 50% sunt rezervate locuitorilor din Seine-Saint-Denis".

În timp ce primele persoane vaccinate aici ies pe poarta stadionului, meciurile sportive redemarează, dar, fără spectatori.  Primul meci ce urmează – finala Cupei Franţei la fotbal.

Pe de altă parte, Franţa va produce de miercuri doze de vaccin anti-Covid Pfizer/BioNTech. Uzina situată în nord-vestul ţării va produce, într-o primă fază, loturi test, înainte să înceapă propriu-zis să producă doze ce vor fi comercializate. Societăţile ce au creat vaccinul nu au dorit să comunice câte doze de vaccin vor produce aici.