Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI: Economia mondială ar putea înregistra o creştere de 6% în 2021 iar cea europeană de 4,4%

sediul_fondului_monetar_international_washington.

Sediul Fondului Monetar International, Washington.
Sediul Fondului Monetar International, Washington.
Image source: 
REUTERS Yuri Gripas File Photo

Revenirea economică, mai rapidă în economiile mai avansate, se va traduce printr-o creştere a PIB-ului mondial cu 6% în acest an. Statele emergente sunt cele care pierd cel mai mult în acestă pandemie.

Revenirea economică este mult accelerată în economiile avansate din simplul motiv că ele pot conta pe planuri masive de susţinere. Este cazul Statelor Unite, unde bugetul anunţat de preşedintele Joe Biden pentru a susţine economia fragilizată în urma crizei sanitare este de 1 900 de miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă mizeză şi pe o accelerare a campaniei de vaccinare anti-Covid-19.

China a revenit la Produsul Intern Brut pe care îl avea înainte de criză iar Statele Unite ar urma să o facă în 2021.

Fondul Monetar Internaţional calculează o creştere de 4,4 % pentru zona euro dar de abia în 2022 Europa va reveni la PIB-ul de dinainte de pandemie.

Africa subsahariană urmează să înregistreze o creştere economică de 3,4%.

Restricţiile sanitare, accesul la vaccinuri şi planurile de susţinere economică, numărul de angajaţi ce pot să îşi continue activitatea de acasă dar şi calitatea infrastructurii digitale – toate influenţează modul în care economiile vor reporni.

Dar, FMI atenţionează că cei care şi-au pierdut acum locul de muncă este posibil să nu le mai reprimească iar inegalităţile ce se crează acum se vor tot adânci şi mai mult.

Apoi, închiderea şcolilor şi diminuarea cunoştinţelor obţinute în timpul perioadei şcolare vor avea um impact asupra a milioane de tineri iar consecinţele se vor vedea printr-o scădere a veniturilor ori chiar excluderea de pe piaţa muncii.

Planurile de relansare promovate de fiecare stat în parte au permis evitarea, în medie, a unei contractări a activităţii economice de 3 ori mai mare, potrivit economiştilor FMI.

Iar după aceste planuri de atenuare a şocurilor provocate de criză, FMI recomandă adoptarea progresivă a unor planuri precise de susţinere – cum ar fi reconversia muncitorilor, acordarea de bugete pentru educaţie pentru ca orele şcolare pierdute în pandemie să poată fi recuperate într-un fel sau altul.

Statele bogate au cheltuit de la începutul pandemiei 16 000 de miliarde de dolari pentru a-şi salva economiile. Statele sărace nu au acces la vaccinuri dar în plus, jumătate dintre ele sunt supraîndatorate. Ele ar avea nevoie de 200 de miliarde de dolari, în următorii 5 ani, pentru a face faţă pandemiei, potrivit estimărilor FMI.