Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apel al bolnavilor de cancer în Franţa: Suntem în mod deliberat sacrificaţi

spitalul_bretonneau_din_tours_pe_2_aprilie_2021.

Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus este in scadere dar la ATI cu peste 1500 de bolnavi internati si doar 6 paturi libere in toata tara, presiunea continua sa creasca.
Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus este in scadere dar la ATI cu peste 1500 de bolnavi internati si doar 6 paturi libere in toata tara, presiunea continua sa creasca.
Sursa imaginii: 
Guillaume Souvant AFP

27 de asociaţii ale bolnavilor ce suferă de diverse tipuri de cancer ori alte afecţiuni grave cer într-o scrisoare publică să nu fie “în mod deliberat sacrificaţi”, nemaiavând acelaşi acces la îngriji ca şi înainte de epidemie. “Noi suntem cei care avem nevoie de dializă, de grefe”, atenţionează cele 27 de asociaţii.

În 2020 s-au realizat cu 25% mai puţine grefe de organe în Franţa, comparativ cu anul 2019 iar pentru 2021 situaţia se anunţă şi mai gravă, atenţionează cele 27 de asociaţii semnatare ale unei scrisori publice.

Tot ele susţin că numărul persoanelor ce suferă de obezitate a crescut foarte mult în ultimele 12 luni iar un pacient din doi ce are Covid-19 şi se află în reanimare, suferă de obezitate.

Acum, foarte multe intervenţii chirurgicale pentru persoane ce suferă de cancer au fost amânate în ultimele luni pe motiv că aceşti pacienţi ar fi trebuit să ocupe câteva zile paturi de Terapie Intensivă dar aceste paturi sunt rezervate de ceva timp doar celor cu Covid-19.

În 2020 au fost diagnosticate cu 23% mai puţine persoane bolnave de un tip de cancer pentru că puţini au fost cei care şi-au efectuat analizele de sănătate.

Iar rezultatele se vor vedea în timp şi se traduc printr-o depistare prea târzie a unui cancer ce ar putea efecte mult prea grave.

Un studiu realizat între 2000 şi 2020 arată că pentru fiecare lună de întârziere a dizagnosticării unui cancer, mortalitatea a crescut cu 6 % în anii următori pentru cancerul de sâni, colon, prostată, plămâni ori ORL.

Ceea ce ar însemna în Franţa între 1.000 şi 6.000 de morţi în plus, în anii ce vin, explică Jean-Yves Blay, preşedintele Federaţiei Naţionale a Centrelor de luptă contra cancerului.

"Suntem cetăţeni, pacienţi, oameni ce trăim într-o democraţie, o republică în care suntem toţi egali. Trăim cu aceste boli grave, cu tratamente grele, dar noi credem că aparţinem pe deplin acestei societăţi şi intenţionăm să rămânem în viaţă. Nu vrem să mai tăcem aşa că strigăm: nu acceptăm ca vieţile noastre să fie în mod deliberat sacrificate", scriu cele 27 de ONG-uri.

Ele cer măsuri urgente pentru frânarea epidemiei de Covid-19.