Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Rafale Papers” - ancheta explozivă a lui Mediapart privind vânzarea unor avioane Rafale statului indian

rafale.jpg

Ancheta Mediapart aratà dedesubturile contractului privind vânzarea a 36 de avioane Rafale statului indian, contra sumei de 7,8 miliarde de euro.
Ancheta Mediapart aratà dedesubturile contractului privind vânzarea a 36 de avioane Rafale statului indian, contra sumei de 7,8 miliarde de euro.
Image source: 
AP

Site-ul de investigaţii francez Mediapart publică o anchetă explozivă privind dedesubturile unuia dintre cele mai mari contracte de armament semnate vreodată de statul francez: vânzarea către statul indian a 36 de avioane de vânătoare Rafale, contra sumei de aproape 8 miliarde de euro.

Comisioane oculte, documente confidenţiale care au ajuns publice, clauze anticorupţie suprimate – revelaţiile făcute de Mediapart despre acest mega-contract semnat în 2016 între statele francez şi indian sunt stupefiante.

Intr-un interviu acordat colegilor noştri francezi de la RFI, Yann Philippin, autorul anchetei în trei părţi, dezvăluie mai întâi cum firmele franceze Dassault – care fabrică avionul Rafale – şi partenerul său Thales au vărsat milioane de euro în comisioane oculte unui intermediar care era în centrul acestui contract privind avioanele Rafale.

Acelaşi intermediar, în pline negocieri privind preţul avioanelor, a avut acces la documente confidenţiale ale ministerului indian al apărării privind activitatea negociatorilor şi la felul în care calculau aceştia preţul unui aparat, lucru evident esenţial în orice negociere.

Confratele nostru mai spune că a descoperit cum „Franţa şi industriaşii francezi – printre care deci Dassault – s-au bătut pentru ca clauzele anticorupţie să fie retrase din anexele acordului guvernamental. O problemă jenantă pentru putere pentru că era vorba de un contract de la stat la stat şi a fost semnat de Jean-Yves Le Drian, pe atunci ministrul apărării, azi ministru de externe al lui Emmanuel Macron. El avea deci autoritate pe negocieri şi am încercat să aflăm de la el dacă a acceptat retragerea clauzelor anticorupţie şi dacă a fost informat de acest lucru. Din păcatre nu ne-a răspuns. Tot ce ne-a zis a fost „Nu validez informaţiile Dvs” mai spune jurnalistul care a realizat ancheta. „Din această cauză, pentru rolul jucat de un ministru eminent, ancheta în speţă este explozivă” e de părere Philippin.

In fine, revelaţiile publicate de Mediapart arată că, în mod misterios, Agenţia franceză anticorupţie (AFA) a descoperit lucruri suspecte – de genul, un milion de euro vărsaţi unui intermediar – şi cu toate acestea, nu a făcut nimic, mai exact, a clasat dosarul fără să-l semnaleze justiţiei.

 
„Rafale Papers” - ancheta explozivă a lui Mediapart privind vânzarea unor avioane Rafale statului indian