Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Doi clerici au fost reținuți pentru celebrarea ceremoniei pascale fără respectarea resticțiilor sanitare

Biserica Saint-Eugène-Sainte-Cécile se află în arondismentul 9 din Paris, în centrul capitalei.

Un preot și un alt membru al Bisericii Catolice din Franța, mai exact de la o biserică situată în centrul Parisului, au fost reținuți joi, anunță Parchetul din Paris. Cei doi sunt cercetați după ce au celebrat Liturghia Pascală fără măști și fără respectarea restricțiilor sanitare decise de Guvern pentru a fi evitată răspândirea Covid-19. Franța se află în cea de a treia carantină națională pentru a se bloca propagarea virusului și pentru a se diminua astfel numărul de bolnavi din secțiile de Terapie Intensivă. 

Cei doi clerici au fost reținuți timp de 9 ore pentru a le fi prezentate acuzațiile: ”punere în pericol, intenționat, a vieții unor oameni”, ”nepurtarea măștii sanitare” și ”adunarea a mai mult de 6 persoane fără respectarea gesturilor sanitare”. Cei doi clerici au fost eliberați în cursul serii dar ancheta continună.

 

Liturghia Pascală a fost celebrată sâmbătă, pe 3 aprilie, după-amiaza, într-o biserică situată în arondismentul 9 din Paris, mai exact în centrul capitalei.

 

Imagini video cu această ceremonie ce a durat 4 ore au fost ulterior publicate de presa franceză.

 

Parchetul din Paris a deschis ancheta pe 6 aprilie.

 

Dioceza din Paris se declara în aceeași zi stupefiată de non-respectul evident al recomandărilor formulate de statul francez - păstrarea unei distanțe fizice și purtarea măștii sanitare. Pentru nerespectarea lor este prevăzută o amendă de 135 de euro dar în caz de recidivă pedeapsa urcă la 6 luni de închisoare și la o amendă de 3.750 de euro.

 

Liderii religioși au deschis la rândul lor o procedură administrativă pentru a face lumină în acest caz.

 

Arhiepiscopia poate decide să le interzică clericilor în cauză să mai celebreze, pentru o anumită perioadă, ceremoniile religioase.

 

La Liturghia Pascală au participant aproximativ 280 de enoriași. Capacitatea bisericii este de 600 de persoane, în timp normal.