Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa începe vaccinarea tuturor persoanelor de peste 55 ani, fără condiţii

vaccin.jpg

Vaccinarea se va extinde, în Franta, la cei de peste 55 de ani.
Vaccinarea se va extinde, în Franta, la cei de peste 55 de ani.
Sursa imaginii: 
Scott Heppell/AP

Francezii de peste 55 de ani vor putea fi vaccinaţi anti-Covid începând de luni, chiar dacă nu suferă de vreo problemă de sănătate. Anunţul a fost făcut de Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii. Imunizarea acestei tranşe de populaţie era iniţial prevăzută începând cu 15 mai. Ea a putut fi anticipată cu mai bine de o lună graţie vaccinurilor AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

Campania de vaccinare accelerează în Franţa. Anunţul referitor la vaccinarea celor de peste 55 ani de, fără condiţii, a fost făcut de Olivier Véran în paginile ziarului Le Journal du Dimanche. Ziua de luni coincide cu sosirea în Franţa, în această zi, a celui de-al 4-lea vaccin autorizat de UE şi de serviciile sanitare franceze, şi anume serul american Johnson & Johnson. Până acum, cei de peste 55 de ani se puteau vaccina în Franţa doar cu vaccinul anglo-suedez AstraZeneca dar doar dacă sufereau de probleme medicale, dacă aveau comorbidităţi. «Din motive de coerenţă şi de eficacitate, am decis să extindem vaccinarea, fără condiţii, tuturor celor de peste 55 de ani. In plus, primim cu o săptămână avans 200.000 de doze de Johnson & Johnson. E bine, putem astfel extinde vaccinarea» s-a bucurat oficialul francez.

Olivier Véran a profitat de ocazie pentru a preciza că persoanele de peste 60 de ani vor putea avea acces la vaccinurile PfizerBioNTech şi Moderna începând cu data de 16 aprilie. Actualmente, cele două soluţii bazate pe ARN mesager sunt rezervate persoanelor de peste 75 de ani. De asemenea, ministrul francez al Sănăţii a declarat că de miercuri încolo, rapelul, a doua injecţie, pentru aceste două vaccinuri, se va face la interval de 42 de zile şi nu 28 ca acum.

Reamintim că Franţa, spre deosebire de alte state, a privilegiat mai întâi vaccinarea anti-Covid a persoanelor cele mai vulnerabile – cei din aziluri - a persoanelor de peste 75 de ani şi a celor afectate de comorbidităţi. Astfel, persoanele din aziluri au fost imunizate în proporţie de 75% dar cei din tranşa 75-79 de ani care mai trăiesc în casele lor nu sunt vaccinaţi decât 35% iar cei cu vârstele între 65-69 de ani nu sunt decât în proporţie de 4 procente vaccinaţi anti-Covid.

In Franţa au fost vaccinaţi déjà cu prima doză peste 10,5 milioane de oameni iar aproape 4 milioane au primit şi a doua injecţie. De la începutul epidemiei de Covid, în Franţa au murit peste 98.000 de oameni.

 
Franţa începe vaccinarea tuturor persoanelor de peste 55 ani, fără condiţii