Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Autotestele, noua armă anti-Covid

autotest.jpeg

In Franta, autotestele nu vor fi disponibile decât în farmacii.
In Franta, autotestele nu vor fi disponibile decât în farmacii.
Sursa imaginii: 
Denis Charlet, AFP

Incepând de luni, autotestele sunt disponibile în farmaciile din Franţa. După testele PCR, cele salivare şi cele rapide pe bază de antigen, autotestele devin o nouă armă de depistare masivă pentru a preveni propagarea epidemiei de Covid. Cum funcţionează aceste teste de făcut acasă, cât costă în Franţa şi ce impact pot avea în lupta anti-Covid?

„Autotestele sunt puse treptat la dispoziţia tuturor farmaciilor din Franţa, de-a lungul acestei săptămâni” a precizat Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii.

Simplu de realizat acasă, mai puţin neplăcut decât un test PCR dar bazat pe aceeaşi metodă - un beţigaş de băgat în nas şi apoi de scufundat într-un lichid reactiv – autotestul se aseamănă de fapt cu un test de sarcină sau de alcoolemie. Rezultatul este disponibil în 15-20 de minute. Dacă este pozitiv, trebuie apoi confirmat, în laborator, cu un test PCR mai fiabil.

Intr-o primă etapă, francezii pot cumpăra testul în farmacie contra 6 euro. După data de 15 mai, preţul va scădea la 5,2 euro. In schimb, autotestele sunt gratuite pentru personalul medico-sanitar care intervine acasă pe lânga oamenii în vârstă sau cu dizabilităţi. De notat că actualmente, testele PCR sau cele rapide sunt gratuite pentru toată lumea dar nu se pot face decât în laboratoare medicale, centre specializate sau farmacii.

In opinia promotorilor acestor autoteste, ele ar fi o unealtă esenţială în combaterea epidemiei. „Inaintea unei mese în familie, a unui film la cinema sau unei ieşiri cu prietenii, faci un test şi pe cei pozitivi îi izolezi” spune un medic de familie citat de France 24. De asemenea, autotestele pot fi utile în zonele rurale, unde sunt mai puţine centre sau laboratoare medicale. In fine, guvernul mizează pe această nouă „armă” pentru a preveni propagarea bolii în şcoli. „Vrem să facem şi câte două teste pe săptămână, atât elevilor cât şi profesorilor” spune Olivier Véran. Un anunţ privit cu scepticism de sindicatele din Invăţământ.

Sceptică este şi această farmacistă intervievată de colegii noştrii de la redacţia în limba franceză. „Nu sunt contra dar oamenii nici măcar nu ştiu cum să facă testul. Am să le explic dar după aceea e treaba lor, să-l facă singuri iar statul să se descurce cu rezultatele. In plus, dacă le iese testul pozitiv, ce o să facă? O să se autodenunţe? Cui? Medicului, securităţii sociale? Chiar şi mie mi-ar fi ruşine să spun „sunt pozitivă!”. E ridicol” spune farmacista sceptică.

Clienţii nu sunt nici ei foarte încrezători în rezultate. „Poate fi interesant dacă ai chef să te autodeclari. Dar cred că tendinţa va fi mai degrabă de a ascunde un test pozitiv pentru că altfel eşti obligat să nu mai mergi la lucru, să anunţi şcoala copiilor, şamd. Trebuie în fapt înscrisă treaba asta într-un demers colectiv. Cred că e o chestiune pur culturală. Rămâne de văzut dacă va prinde la noi, dacă se va democratiza” e de părere clienta din farmacie.

Spre deosebire de alte state precum Olanda, Austria sau Germania unde aceste autoteste se comercializează déjà, inclusiv în supermarketuri, în Franţa ele nu sunt disponibile, pentru moment cel puţin, decât în farmacii.

 
Franţa: Autotestele, noua armă anti-Covid