Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele american Joe Biden va anunţa retragerea trupelor americane din Afganistan până pe 11 septembrie

mai_sunt_2.500_de_soldati_americani_in_afganistan._statele_unite_au_debarcat_aici_dupa_atentatele_de_la_11_septembrie_2001.

Mai sunt 2.500 de soldati americani în Afganistan. Statele Unite au debarcat aici dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.
Mai sunt 2.500 de soldati americani în Afganistan. Statele Unite au debarcat aici dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.
Image source: 
© John Moore, AFP

Preşedintele SUA se va exprima miercuri, 14 aprilie pe această temă. El doreşte să amâne cu câteva luni promisiunea făcută de fostul líder de la Casa Albă de a retrage trupele americane din Afganistan până pe 1 mai.

Data este una simbolică.  Actualul lider de la Casa Albă a decis că trupele americane vor pleca din Afganistan până pe 11 septembrie, fără condiţii, anunţă un responsabil militar.  Este data la care se vor împlini 20 de ani de la atentatele islamiste ce au îndoliat Statele Unite, în 2001.

Retragerea fusese iniţial fixată pentru data de 1 mai, în cadrul unui acord cu talibani. Retragerea va fi coordonată cu restul forţelor NATO prezente în Afganistan.

“Talibanii au fost avertizaţi, fără nicio ambiguitate, că orice eventual atac împotriva soldaţilor americani, produs în acest timp de retragere, va avea un răspuns puternic”, a precizat responsabilul militar.

Rebelii afgani au atenţionat recent că dacă va fi depăşită data de 1 mai vor riposta în forţă, chiar dacă s-au abţinut să mai atace forţele internaţionale prezente în teren, după acordul americano-taliban încheiat în 2020.

În schimb, între talibani şi forţele afgane, violenţele rămân în continuare la un nivel ridicat.

Statele Unite au intervenit în Afganistan imediat după atentatele islamiste de pe 11 septembrie 2001.

Cea mai importantă prezenţă americană s-a înregistrat între 2010 şi 2011 când au fost desfăşuraţi un total de 100.000 de soldaţi.

Fostul preşedinte Barack Obama a redus efectivele la 8.400 de militari, pe finele celui de-al doilea mandat iar succesorul său, Donald Trump a mai trimis întăriri astfel că în 2017 erau 14.000 de soldaţi americani în Afganistan.

Ulterior, a decis totuşi o retragere progresivă astfel că astăzi nu mai sunt decât 2.500 de soldaţi americani în Afganistan.

Pentru a pune punct celui mai lung război din istoria americană, Donald Trump a încheiat în februarie 2020 un acord cu talibanii. El prevede retragerea tuturor forţelor americane şi străine, până la 1 mai. Talibanii ar trebui să declanşeze negocieri de pace cu guvernul de la Kabul. Deschise în septembrie, ele trenează şi sunt prevăzute să fie relansate pe 24 septembrie, în cadrul unei conferinţe de pace planificate să aibă loc în Turcia.