Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul francez îi susţine pe musulmani şi denunţă actele islamofobe

schiappa.jpg

Marlène Schiappa, ministra delegată la Cetăţenie, cu rectorul Marii moschei din Paris, Hafiz Chems-eddine.
Marlène Schiappa, ministra delegată la Cetăţenie, cu rectorul Marii moschei din Paris, Hafiz Chems-eddine.
Image source: 
Twitter/@MarleneSchiappa

In ajunul începerii Ramadanului – postul musulmanilor şi unul din cei 5 stâlpi de bază ai islamului – guvernul francez şi-a exprimat sprijinul în favoarea credincioşilor musulmani, ţinta mai multor atacuri injurioase. Marlène Schiappa, ministra delegată la Cetăţenie, a vizitat Marea moschee din Paris cu această ocazie.

Vizita lui Marlène Schiappa la Marea moschee din Paris a survenit într-un context tensionat, marcat în ultimele zile de o serie de acte islamofobe. Astfel, duminică, la Rennes (vestul Franţei), au fost descoperite o serie de inscripţii pe zidurile centrului cultural islamic. Potrivit observatorilor, aceste texte injurioase şi obscene, ar proveni de la extremişti de dreapta. «Nu islamizării», «Trăiască Regele» şi «Mohamed, profet pedofil» se putea citi, printre altele, pe zidurile lăcaşului cultural. Ziduri pe care s-au desenat şi cruci creştine şi crini, floarea-simbol a monarhiei.

Inscriptie injurioasà si obscenà, pe zidul unui centru cultural islamic din Rennes.
Inscriptie injurioasà si obscenà, pe zidul unui centru cultural islamic din Rennes.
Image source: 
Twitter/@GrosdidierMetz

«Aceste inscripţii sunt o insultă şi o ameninţare, nu numai pentru musulmani ci şi pentru toată Republica. In Republică, respecţi laicitatea iar laicitate înseamnă libertatea de cult şi libertatea de conştiinţă» a estimat ministra franceză delegată la Cetăţenie în timp ce şeful ei direct, Gérald Darmanin, ministrul de Interne, s-a dus la faţa locului, la Rennes, încă de duminică.

Aflată în vizită la Marea moschee din Paris, Marlène Schiappa a ţinut să-şi afirme astfel susţinerea în favoarea întregii comunităţi musulmane din Franţa care, a doua zi, începea postul Ramadanului. «Prezenţa mea aici, alături de rectorul instituţiie, este un semn al sprijinului meu» a insistat oficiala franceză. După ce a discutat cu Hafiz Chems-eddine, rectorul Marii moscheei, Schiappa a avut o serie de schimburi cu femeile musulmane mobilizate în diverse acţiuni cetăţeneşti – ajutorarea celor mai săraci sau a celor afectaţi de pandemia de Covid.

Darmanin a urmat-o a doua zi pe Marlène Schiappa, mergând şi el la Marea moschee din Paris. Ocazie cu care ministrul francez de Interne şi-a prezentat şi el urările musulmanilor cu ocazia Ramadanului – «marcat de spiritul de caritate şi de generozitate» avea să spună Darmanin. Ministrul a profitat însă de ocazie pentru a discuta şi chestiuni de actualitate privind cultul musulman.

Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne, a vizitat si el marti Marea Moschee din Paris.
Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne, a vizitat si el marti Marea Moschee din Paris.
Image source: 
Twitter/@chemshafiz

Nu în ultimul rând, Jean Castex, premierul Franţei, a avut şi el marţi un gând la adresa credincioşilor musulmani. «Stiu că acest post este impactat de restricţiile sanitare dar vă urez totuşi un bun Ramadan» a scris pe reţeaua Twitter şeful executivului francez.

Trebuie subliniat că în această lună sfântă pentru musulmanii francezi – care reprezintă a doua religie în ţară – mai toţi responsabilii politici, de la extrema dreaptă la cea stângă, au condamnat inscripţiile islamofobe.

Inaintea incidentului de la Rennes, o moschee de la Nantes fusese distrusă de un incendiu criminal în timp ce la Le Mans, un bărbat care profera idei şi ameninţări neonaziste, a fost inculpat după ce ameninţase că va ataca moscheea din localitate. Lucru care a împins autorităţile să desfăşoare poliţişti şi militari în faţa diverselor lăcaşuri de cult musulmane de-a lungul întregului Ramadan.

Potrivit Consiliului francez al cultului musulman, anul trecut actele anti-musulmane au înregistrat o creştere de 53% faţă de anul precedent. O tendinţă remarcată de câţiva ani încoace, mai exact de când Franţa a fost ţinta unor sângeroase atentate teroriste de sorginte jihadistă, începând cu 2015.

 
Guvernul francez îi susţine pe musulmani şi denunţă actele islamofobe