Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A murit Bernard Madoff, unul dintre cei mai mari escroci din lume

madoff.jpg

Bernard Madoff, în 2009.
Bernard Madoff, în 2009.
Sursa imaginii: 
Reuters

Bernard Madoff, fost om de afaceri, unul dintre cei mai mari escroci din istoria omenirii, a murit după gratii. In 2009 el fusese condamnat la 150 de ani închisoare, aminteşte agenţia Associated Press, cea care anunţă moartea lui Madoff.

In vârstă de 82 de ani, Bernard Madoff spera să poată muri în libertate. In ciuda cererilor de eliberare anticipată făcute anul trecut de avocaţii săi, pe motiv că finanţatorul suferea de diverse boli cronice, Madoff şi-a sfârşit zilele după gratii.

In anii 2000, Bernie Madoff cum i se spunea, fusese la originea unui uriaş montaj financiar fraudulos cunoscut sub numele de «piramida lui Ponzi». Graţie acestuia, una dintre cele mai mari astfel de «piramide» din istorie, Madoff câştigase miliarde de dolari, jupuind de bani în acelaşi timp zeci de mii de oameni, mai mult sau mai puţin cunoscuţi. El le promitea astfel randamente între 10-12% pe an. Experţii de la Wall Street au estimat că între 50 şi 65 de miliarde de dolari se «evaporaseră» din cauza lui Bernie Madoff.

Urmăririle împotriva sa fuseseră lansate în 2008, adică în plină criză financiară, după ce fuseseră depuse peste 65.000 de cereri de rambursare a banilor, suma lor totală depăşind 5 miliarde de dolari.

Printre clienţii ruinaţi de Madoff s-a numărat Elie Wiesel dar şi Fundaţia creată de fostul laureatul al Nobelului pentru pace. Cineastul american Steven Spielberg, actorul John Malcovich şi ex-prezentatorul vedetă de la CNN, Larry King, figuraseră şi ei printre clienţii escrocului.

In urma procesului său din 2009, la care pledase vinovăţia, Bernard Madoff fusese condamnat la 150 de ani închisoare, pedeapsă pe care o ispăşea într-o puşcărie federală americană.

Un joc financiar de tip «piramida lui Ponzi» - botezat «Caritas» şi creat de Ioan Stoica la Braşov şi apoi Cluj – atrăsese milioane de români la începutul anilor ’90 şi ruinase o bună parte dintre ei după oprirea jocului în 1994.

 
A murit Bernard Madoff, unul dintre cei mai mari escroci din lume