Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Copiii sunt tot mai afectaţi psihic de criza sanitară

studentii_parizieni_au_protestat_impotriva_cursurilor_online_si_au_cerut_redeschiderea_salilor_de_curs_20_ianuarie_2021.jpg

Studentii parizieni au protestat împotriva cursurilor online si au cerut redeschiderea salilor de curs, 20 ianuarie 2021.
Studentii parizieni au protestat împotriva cursurilor online si au cerut redeschiderea salilor de curs, 20 ianuarie 2021.
Image source: 
VINCENT GERBET / HANS LUCAS / AFP

Epidemia de Covid-19 are consecinţe directe ori indirecte asupra fiecărei persoane de pe planetă. În Franţa, statisticile arată că epidemia, carantinele şi toate consecinţele ce se desprind din criza sanitară sunt resimţite extrem de dureros nu doar de adulţi ci şi de copilaşi ori adolescenţi.

 

Un studiu al UNICEF arată că în lume, 180 de milioane de elevi au de suferit de pe urma închiderii şcolilor iar un elev din trei nu are acces la învăţământ online. Iar astfel, consecinţele asupra sănătăţii mentale sunt importante.

Si în Franţa numărul copiilor ce suferă de depresie, de câteva luni, este în creştere. Am stat de vorbă cu un specialist pe acestă temă.

Bruno Falissard este profesor la facultatea de medicină Paris-Saclay şi pedopsihiatru: "Din septembrie, au început să vină primele semnale din rândul şcolarilor şi al adolescenţilor ce aveau nevoie de consultaţii în urgenţă –iar unii au încercat să se sinucidă iar starea lor chiar nu era bună iar din ianuarie este confirmată această tendinţă că tinerii nu sunt bine. Observăm că suferă de tulburări depresive dar şi de o tulburare alimentară, cum ar fi cazul de anorexii şi bulimii."

Care ar fi cauza acestor tulburări, să fie un cocktail din toate: din cauza măştii sanitare, a restricţiilor de circulaţie, a faptului că trebuie să facă de acasă cursurile?

Bruno Falissard: "În cazul copiilor mici, totul merge prost când părinţilor le merge prost. De aceea noi repetăm părinţilor că dacă doresc ca micuţii lor să fie bine, ei trebuie să fie puternici pentru copilaşii lor. Stiu că nu este uşor, în acest moment e difícil să fi puternic dar trebuie să o facem din două motive, pentru noi şi pentru copilul nostru. Cât despre copiii de 12 – 14 ani, pentru ei este perioada în care îşi construiesc locul în societate, e momentul în care leagă primele prietenii, dar în acest moment totul decurge altfel şi este foarte complicat. Nu mai există nicio socializare iar socializarea contribuie la binele personal. Dar acum ea pur şi simplu nu există."

Aşadar, ca vârstă, toate catgoriile au de suferit. Există şi alte diferenţe?

Bruno Falissard: "Epidemiile adâncesc inegalităţile sociale iar oamenii au devenit mult mai iritabili. Din păcate a crescut şi numărul violenţelor domestice  iar asta e o catastrofă nu doar pentru adulţi ci şi pentru copilaşi să asiste la aşa ceva."

O soluţie ar fi deschiderea şcolilor?

Bruno Falissard: "Noi, specialiştii din domeniu am pledat de la bun început ca şcolile să rămână deschise. Dar, trebuie să fim rezonabili şi să limităm propagarea Covid-19. Vă vorbesc în acest moment din spital, deasupra mea se află um serviciu de Terapie Intensivă iar ei sunt plini cu pacienţi iar personalul este la capătul puterilor. Au şi ei copii de care trebuie să se ocupe căci şcolile sunt închise. Aşa că noi pledăm pentru deschiderea şcolilor iar ei se plâng că există o saturaţie a serviciului de reanimare. Deci nu cred că avem prea multe posibilităţi la îndemână. Dar, aşa cum am spus, pentru ca micuţii noştrii să fie bine, trebuie ca noi să fim puternici."