Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Emmanuel Macron caută ieşirea din criza sanitară

francezii_sunt_inca_departe_de_a-si_relua_viata_de_dinainte_de_pandemie.jpg

Francezii sunt înca departe de a-si relua viata de dinainte de pandemie.
Francezii sunt înca departe de a-si relua viata de dinainte de pandemie.
Image source: 
© Michel Euler/AP

Preşedintele s-a angajat să redeschidă teatrele, muzeele şi terasele la mijlocul lui mai, dar nimic nu este câştigat, încă, în această luptă împotriva Covid-19.

Executivul francez s-a angajat ca până în luna mai să ridice progresiv restricţiile sanitare, impuse în octombrie 2020. Iar în acest sens, în următoarele două săptămâni preşedintele ar trebui să explice pe larg cum se va face ieşirea din această criză.

Joi, la Palatul Elysée, Emmanuel Macron va conduce o reuniune pentru a defini protocolul sanitar necesar ce va fi impus în instituţiile de cultură, restaurante şamd.

Preşedintele trebuie să se decidă asupra calendarului exact de ieşire – ieşire din casă , ieşire din criză, ieşire la şcoală, ieşire la teatru şi la muzee, ieşire la terasă, după 6 luni în care francezii au fost amendaţi şi dacă au băut o bere pe stradă.

Recent, preşeidntele Consiliului ştiinţific, Jean-François Delfraissy, profesor de imunologie, declara că epidemia nu va dispare anul acesta, ca urmare a numărului tot mai mare de variante ce apar şi care se răspândesc mult mai repede decât suşa iniţială. Pentru medici, este esenţial reducerea la maximum a numărului de variante ce intră pe teriritoriul francez căci în acest moment epidemia nu poate fi stăpânită din cauza apariţiei lor.

Iar punerea în practică a planului de vaccinare devine tot mai greoaie în timp ce etapa de imunizare a profesorilor, ce urma să fie lansată la mijlocul lui aprilie, este amânată pe fondul lipsei dozelor necesare, a problemelor existente cu AstraZeneca şi cu Johnson&Johnson.

Pentru moment, vaccinarea copiilor nu este o prioritate a autorităţilor, chestiunea se va pune în septembrie.