Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manifestaţii anti-franceze: Franţa recomandă cetăţenilor săi să părăsească Pakistanul

proteste_de_strada_au_loc_de_cateva_zile_in_mai_multe_orase_din_pakistan_-_confruntari_au_loc_intre_partizanii_unui_partid_islamist_si_fortele_guvernamentale, 13 aprilie 2021.

Proteste de strada au loc de câteva zile în mai multe orase din Pakistan - confruntari au loc între partizanii unui partid islamist si fortele guvernamentale, 13 aprilie 2021.
Proteste de strada au loc de câteva zile în mai multe orase din Pakistan - confruntari au loc între partizanii unui partid islamist si fortele guvernamentale, 13 aprilie 2021.
Image source: 
REUTERS - STRINGER

Franţa recomandă cetăţenilor săi dar şi societăţilor prezente în Pakistan să părăsească, temporar, teritoriul după ce au fost formulate « ameninţări serioase » la adresa « intereselor franceze». Proteste anti-franceze au izbucnit la Islamabad după arestarea liderului unui grup islamist radical, Saad Rizvi. Acesta amenințase cu declanșarea de proteste dacă ambasadorul francez din Pakistan nu este expulzat. Rezultatul: în ultimele zile, mii de islamiști s-au ciocnit cu forțele de ordine în cadrul unor proteste de stradă. Doi polițiști şi-au pierdut viaţa în confruntări. Forțele de ordine au fost nevoie să folosească jeturi puternice cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru dispersarea manifestanților.

Toţi francezii ce trăiesc în Pakistan au primit un e-mail din partea ambasadorului francez de la Islamabad în care li se cere să părăsească Pakistanul. În realitate, puţini se îngrijorează de ceea ce se întâmplă acolo de ceva timp.

De fapt, acest sentiment anti-francez a luat naştere aici odată cu declaraţiile făcute de preşedintele Emmanuel Macron care a apărat dreptul de a publica caricaturi, în numele libertăţii de exprimare. Este vorba de discursul în care a adus un omagiu profesorului francez, ucis pe 16 octombrie 2020 după ce a arătat elevilor săi desenele satirice – în cadrul unui curs privind, tocmai, libertatea de expresie şi după ce aceste caricaturi au fost republicate de Charlie Hebdo. Ele îl înfăţişau pe profetul Mahomed.

Caricaturile au fost considerate însă de mulţi musulmani drept un gest de blasfemie astfel că multe state arabe au declanşat la finele anului trecut ample proteste împotriva Franţei şi a liderului de la Elysée. 

De câteva zile, un partid islamist radical –Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), a blocat parţial cele două mari oraşe Lahore (în est) şi Karachi (în sud), precum şi capitala Islamabad (situată în nordul ţării), cerând expulzarea ambasadorului francez.

Manifestaţiile s-au soldat cu doi morţi – doi poliţişti.

Securitatea a fost întărită în jurul ambasadei Franţei de la Islamabad iar forţe palamilitare pakistaneze au fost desfăşurat în proximitate, a observat AFP.

În 2020, 450 de francezi erau înscrişi în registrul ambasadei. Dar numărul poate fi mult mai mare căci nu există obligaţia înscrierii în acest registru.

Potrivit ambasadei, 35 de societăţi franceze sunt prezente în Pakistan, în special grupuri din sectorul energiei, industria farmaceutică, transport maritim şi distribuţie precum şi construcţii publice.

Poliţia este capabilă să gestioneze situaţia a explicat ministrul de Interne, Sheikh Rashid Ahmed, adăugând că toţi cetăţenii francezi sunt în securitate şi că nu există ameninţări la adresa lor. Mai mult, miercuri, autorităţile locale au anunţat interzicerea partidului islamist TLP în cadrul legii anti-teroriste.