Franţa: controversatul proiect de lege privind „Securitatea globală”, definitiv adoptat

20201123_184339.jpg

21 noiembrie 2020: manifestatie la Paris (Trocadéro) pentru a cere abrogarea proiectului de le "Securitate globalà" si, mai ales, a articolului 24.
21 noiembrie 2020: manifestatie la Paris (Trocadéro) pentru a cere abrogarea proiectului de le "Securitate globalà" si, mai ales, a articolului 24.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Adunarea naţională de la Paris a adoptat definitiv controversatul proiect de lege privind „Securitatea globală”. Mai multe articole – în particular cel cu numărul 24 – au provocat proteste, inclusiv stradale. Unele au fost modificate, altele nu. Inainte să devină lege, textul iniţiat în mare parte de ministerul de interne, va trebui să mai treacă sub furcile caudine ale Consiliului constiţional, instanţă pe care partidele de stânga şi o serie de asociaţii au anunţat déjà că o vor sesiza.

Cel mai emblematic şi mai polemic articol din proiectul de lege „Securitatea globală”, cel care poartă numărul 24, prevedea, într-o primă instanţă, să penalizeze difuzarea de imagini cu poliţişti în acţiune. Articolul a fost asimilat cu un atac la libertatea presei dar şi ca o tentativă de a ascunde eventuale derapaje sau violenţe poliţieneşti. In timp ce protestatarii au ieşit săptămâni la rând, în fiecare sâmbătă, în stradă ca să ceară abolirea acestui articol, Apărătorul drepturilor din Franţa dar şi Consiliul Europei criticau articolul cu pricina.

In urma trecerii sale prin Senat, articolul a fost remaniat, libertatea presei – şi deci dreptul de a informa - nu mai este în cauză. In schimb, articolul 24 creează un nou delict în codul penal, pasibil cu 5 ani închisoare şi 75.000 de euros amendă. Este sancţionată orice „provocare – în sensul de a incita, de a chema – la identificarea unui jandarm, poliţist, agent al vămilor sau un apropiat al acestora, cu scopul clar de a-i afecta integritatea fizică sau psihică”.

Cu toate că a fost remaniat, articolul este mai departe criticat. ONG-ul Amnesty International denunţă o exprimare „vagă şi complexă din punct de vedere juridic, lucru care poata da naştere la abuzuri”.

Articolul 25, trecut oarecum neobservat, apare şi el în textul final şi, în plus, neschimbat faţă de versiunea sa iniţială. Astfel, poliţiştii şi jandarmii vor putea intra în instituţiile cu public cu arma de serviciu în dotare, chiar dacă au venit acolo în civil. Partizanii acestui articol au luat exemplul atentatului de la sala Bataclan, ţinta unor jihadişti în noiembrie 2015, în timpul unui concert. Printre spectatori se aflau şi poliţişti dar ei erau neînarmaţi. Reprezentanţii sectorului cultural nu s-au lăsat însă convinşi de acest argument extrem. „Nu se poate face o legislaţie de excepţie plecând de la eveniment terorist” spune directorul sindicatului firmelor artistice şi culturale. Alţi responsabili ai sectorului spun că pentru anumite săli şi evenimente, va fi greu de verificat identitatea poliţiştilor, legitimaţiile lor de serviciu fiind printre cele mai des falsificate. In fine, unii se întreabă care va fi reacţia publicului când se va descoperi, din întâmplare, că unul dintre spectatori poartă o armă asupra sa.

In fine, nou adoptatul proiect de lege încadrează strict şi pentru prima dată folosirea dronelor de către forţele de ordine. Astfel, aceste aparate nu vor putea fi folosite decât în caz de temeri privind „tulburarea gravă a ordinii publice” dar şi pentru a preveni atacuri la adresa unor persoane sau bunuri în locuri extrem de expuse la riscuri de agresiune, furturi sau trafic de arme, fiinţe umane sau stupefiante. In schimb, recunoaşterea facială cu ajutorul dronelor a fost interzisă în mod clar.

Faptul că proiectul de lege a fost acum definitiv adoptat nu înseamnă că el va şi intra în vigoare imediat. Nu doar stânga franceză din parlament va sesiza Consiliul Constituţional. Adversarii cei mai vehemenţi ai textului sunt în afra hemicilului: sindicate de jurnalişti, grupuri de magistraţi şi avocaţi şi, mai ales, ONG-uri precum Liga drepturilor omului, şi-au anunţat şi ele intenţia de depune plângeri la Consiliul Constituţional pentru a obţine o cenzurarea a controversatei legi.

 
Franţa: controversatul proiect de lege privind „Securitatea globală”, definitiv adoptat