Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron pentru Le Figaro: Polițiștii vor purta o cameră video pentru prevenirea derapajelor

presedintele_frantei_emmanuel_macron_vineri_16_aprilie_2021_la_palatul_elysee.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, vineri, 16 aprilie 2021, la Palatul Elysée.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, vineri, 16 aprilie 2021, la Palatul Elysée.
Image source: 
François Bouchon / Le Figaro

Într-un interviu acordat publicației Le Figaro, președintele Emmanuel Macron vorbește despre controversatul proiect de lege privind ”securitatea globală”, al cărui articol 24, privind difuzarea de imagini cu forțe de oridine în acțiune, a tulburat foarte mult apele. Adunarea naţională de la Paris a adoptat definitiv controversatul proiect de lege privind „Securitatea globală”. Până să se ajungă aici, unele dintre articole, în special numărul 24, au provocat ample proteste de stradă. Decizia finală îi revine Consiliului constiţional, dar, deja, mai multe ONG-uri și formațiuni politice de stânga prevăd să o sesizeze.

Pentru publicația Le Figaro, președintele Emmanuel Macron declară că ”soluția găsită împreună cu Senatul, protejează libertatea presei”.

 

Inițial, articolul 24 dorea penalizarea difuzării de imagini cu poliţişti în acţiune. Automat, articolul a fost asimilat cu un atac la libertatea presei precum și o încercare de a ascunde eventualele violenţe poliţieneşti.

Nu doar jurnaliștii ci și diverse ONG-uri au ieşit săptămâni la rând, în stradă, pentru a cere renunțarea la articol dar, în plus, Apărătorul drepturilor din Franţa dar şi Consiliul Europei au criticat articolul și au cerut fie renunțarea la el fie rescrierea lui pentru ca presa să poată să își facă munca.

 

Acum, în acest interviu, președintele vine cu precizări și spune că ”securitatea gloablă” înseamnă și camerele-pietoni, după cum le numește liderul de la Elysée: ”ele vor schimba totul. Este vorba despre camera fixă ce va fi instalată pe ținuta polițistului și care este de asemenea un instrument ce are ca menire prevenirea derapajelor”.

Din această vară vor fi dotate brigăzile cu aceste camere video iar în decurs de un an, toți polițiștii. 

 

Dispozitivul va inhiba oamenii violenți, pentru că, se justifică Emmanuel Macron, atunci când oamenii știu că sunt filmați, reacționează diferit.

 

Președintele nu crede că se poate vorbi de o violență polițistă ori rasism polițist, ”este fals”, susține el, ori, nu mai mult decât ar exista în jandarmerie ori în rândul funcționarilor publici. De altfel, președintele susține ideea ministrului de Interne, Gérald Darmanin, de creare a unei delegații parlamentare ce se va ocupa de controlul forțelor de ordine.

 

Iar până la urmă, articolul 24 a fost reformulat și creează un nou delict în codul penal, pasibil cu 5 ani de închisoare şi 75.000 de euro amendă. Este sancţionată orice „provocare la identificarea unui jandarm, poliţist, agent vamal, cu scopul clar de a-i afecta integritatea fizică sau psihică”.

Din cauza formulării ambigue, ONG-ul Amnesty International denunţă o exprimare „complexă din punct de vedere juridic, lucru care poata da naştere la abuzuri”.