Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Miguel Diaz-Canel, noul om forte de la Havana?

ap21109593584149.jpg

Raul Castro (în dreapta) de mânà cu presedintele Miguel Diaz-Canel, ales luni si în postul de prim-secretar al PCC, Havana, 19 aprilie 2021.
Raul Castro (în dreapta) de mânà cu presedintele Miguel Diaz-Canel, ales luni si în postul de prim-secretar al PCC, Havana, 19 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
Ariel Ley Royero/ACN via AP

„Miguel Diaz-Canel a fost a ales prim-secretar al Comitetului central al Partidului comunist din Cuba în cursul celui de-al 8-lea congres al PCC”. Mesajul a venit pe pagina Twitter a partidului unic din Cuba. Cine este însă noul om forte de la Havana?

Premieră în Cuba! Pentru prima oarà, de 6 decenii încoace, liderul ţării şi al partidului nu poartă nici numele Castro şi nici nu se îmbracă în uniformă militarà. Are „doar” 61 de ani, este deci civil, inginer în electronică de formaţie, recent devenit „doctor” cu o teză intitulată „Gestionarea guvernului fondată pe ştiinţă şi inovaţie”.

Universitarul cubanez, adept al reţelei de socializare Twitter şi al mersului cu bicicleta, îmbrăcat în jeans şi pasionat de grupul Beatles, este tată a doi copii dintr-un prim mariaj. Descris de partizanii săi drept „simplu şi abordabil”, el nu este însă „nici un parvenit, nici un intrus”. Asta a spus-o Raul Castro, predecesorul său şi fratele răposatului Fidel, acum 3 ani.

In realitate, Miguel Diaz-Canel şi-a făcut întreaga carieră în sânul partidului comunist cubanez. Mişcare unde a urcat ierarhia treaptă cu treaptă până să ajungă la funcţia supremă: mai întâi preşedinte al ţării, în aprilie 2018, iar acum, prim-secretar al Comitetului central al Partidului comunist din Cuba.

Intrat în rândurile partidului în 1997, Diaz-Canel a fost mai întâi lider al unei secţii provinciale, apoi ministru al Invăţământului superior. Devine vice-preşedinte al ţării în 2013 iar 5 ani mai târziu, preşedinte, numit de deputaţi care la rândul lor sunt selecţionaţi de partidul unic.

Ajuns în postul cel mai înalt al insulei comuniste, Miguel Diaz-Canel va trebui acum să gestioneze cea mai gravă criză economică a ţării din ultimele trei decenii. O catastrofă cauzată de combinarea a doi factori: pandemia de Covid şi sancţiunile americane.

 
Cine este Miguel Diaz-Canel, noul om forte de la Havana?