Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina şi Turcia: o apropiere privită cu iritare în Rusia

capture_decran_2021-04-19_a_19.43.00.png

Preşedinţii ucrainean Volodimir Zelenski şi turc Recep Tayyip Erdogan, Istanbul, 10 aprilie  2021.
Preşedinţii ucrainean Volodimir Zelenski şi turc Recep Tayyip Erdogan, Istanbul, 10 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

În contextul creşterii tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, Turcia începe să joace un rol important întrucît sprijină Kievul. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit pe 10 aprilie la Ankara pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce a provocat o iritare la Moscova. Motivînd multiplicarea contaminărilor cu Covid 19, Rusia şi-a suspendat zborurile spre Turcia între 15 aprilie şi întîi iunie, dar această măsură ascunde şi un avertisment adresat Ankarei. Rămîne de văzut dacă Turcia se va apropia în mod real şi de occidentali pentru a face un front comun în contextul unei ostilităţi tot mai pronunţate din partea Rusiei în raport cu Europa.

S-ar părea că relaţiile dintre Turcia şi Rusia au devenit mai complicate în prezent, iar unii observatori evocă o „schimbare de ton” la Ankara. Rusia a fost în ultimii ani un partener important al Turciei căreia i-a furnizat, spre indignarea occidentalilor, rachete de tip S-400. Astăzi, însă Rusia este descrisă la Ankara ca fiind un „partener dificil”. Iar suspendarea zborurilor spre Turcia poate fi considerată ca o sancţiune decretată de Moscova împotriva Ankarei dat fiind că turiştii ruşi reprezintă o mană cerească pentru turci.

În diferite ocazii responsabilii de la Ankara reamintesc că armata turcă este a doua ca importanţă în cadrul Alianţei Atlantice. Turcia se mai consideră ca fiind singura putere din Europa capabilă să facă faţă pe teren armatei ruse, în caz de conflict. Asistăm în orice caz la numeroase gesticulaţii diplomatice şi militare în acest moment. Rusia face o demonstraţie de forţă la frontiera cu Ucraina. Statele Unite îşi trimit nave de război în direcţia Mării Negre, ele urmînd să treacă prin strîmtoarea Bosfor. Volodimir Zelenski doreşte să se doteze cu drone militare de fabricaţie turcă… Cotidianul Le Monde arată că achizţionarea de drone militare turce de către Ucraina îi nelinişteşte pe militarii ruşi precum şi pe separatiştii din estul Ucrainei. Nu este exclus ca aceste drone să fie într-o bună zi utilizate pe teren, şi se ştie cît de eficiente au fost ele împotriva armenilor în contextul conflictului din Azerbaidjan.

Reamintesc că turcii i-au ajutat pe azerbaidjanezi ca să reaia sub control o bună parte din regiunea Nagorno Karabah revendicată de armeni. Iar dronele de fabricaţie turcă au fost marea surpriză a conflictului din septembrie anul trecut şi au avut un rol determinant în înfrîngerea armenilor. Iar Turcia şi-a demonstrat capacităţile tehnice, precum şi faptul, după cum scrie Le Monde, că a devenit un actor de primă mînă în era războiului modern.

Nu este deci de mirare că Ucraina doreşte să-şi dezvolte cooperarea militară cu Turcia, ţară care nu a recunoscut anexarea Crimeii de către Rusia. În 2019 Ucraina a cumpărat deja de la turci şase drone de tip Bayraktar TB2 şi mai multe staţii de control. Între timp au fost semnate alte contracte pentru achiziţionarea a 48 de noi drone de fabricaţie comună, ceea ce îneamnă un transfer de tehnologie turcă spre ucraineni. Împreună ei fabrică o dronă de luptă numită Akini, capabilă să transporte arme, să zboare mai sus decît altele, avînd o autonomie de cinci ore şi fiind conectată la o reţea satelitară.

Pînă unde va putea merge totuşi apropierea dintre Turcia şi Ucraina? În această privinţă majoritatea comentatorilor avizaţi rămîn prudenţi şi reamintesc că Putin şi Erdogan au păstrat relaţii bune chiar şi cînd au avut interese divergente, de exemplu în Siria sau în Libia. Le Monde recurge la sintagma „cooperare ostilă” pentru a descrie relaţia lor. În prezent Turcia înregistrează cam 60 000 de contaminări pe zi, şi din această cauză pretinde Putin că a oprit zborurile spre Turcia. Guvernul turc însă, confruntat cu o criză monetară severă, miza pe zecile de mii de turişti ruşi în primăvara acestui an în vederea unei redresări bugetare.

Volodimir Zelenski şi Recep Tayyip Erdogan şi-au exprima luna aceasta, printr-o declaraţie comună, ataşamentul faţă „integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul frontierelor sale internaţionale recunoscute”. În mod expres, cei doi preşedinţi cer să se pună capăt ocupării Crimeii şi a regiunilor din estul Ucrainei. La fel de important este şi sprijinul categoric al Turciei în vederea integrării Ucrainei în Alianţa Atlantică. În această ultimă privinţă occidentalii însă rămîn foarte prudenţi, un astfel de gest ar însemna o declaraţie de război împotriva Rusiei. Aflat la Paris pe 16 aprilie, Zelenski a cerut din nou intregrarea Ucrainei în Uniunea Europeană şi în NATO. Preşedintele francez Emmanuel Macron însă a preferat să eludeze subiectul.