Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Falcon 9”, racheta cu care va pleca francezul Thomas Pesquet spre Staţia spaţială internaţională (ISS)

foto_falcon.jpg

Racheta "Falcon 9".
Racheta "Falcon 9".
Sursa imaginii: 
Sapce X

Joi 22 aprilie, astronautul francez Thomas Pesquet va decola spre Staţia spaţială internaţională (ISS) cu încă trei astronauţi pentru o misiune de 6 luni, botezată „Alpha”. Lansarea se va face din Florida (Kennedy Space Center) graţie unei rachete reutilizabile a firmei Space X.

„Falcon 9” este numele rachetei-vedetă a firmei Space X. Inalt de 70 de metri, în greutate de aproape 600 de tone, cu 9 motoare la bază şi două etaje din care primul este reutilizabil, lansatorul american are un palmares impresionant la activ: 112 zboruri, 72 de recuperări ale primului etaj dintre care unele au fost déjà refolosite de mai multe ori. Va fi dealtfel cazul şi cu cel în care va îmbarca francezul Thomas Pesquet şi colegii lui de aventură spaţială.

Racheta "Falcon 9"
Racheta "Falcon 9"
Sursa imaginii: 
Studioul grafic FMM

In interiorul vârfului rachetei se află capsula Dragon. Acolo sunt puse materialele pentru ISS dar şi, mai nou, astronauţii. Ca şi primul etaj al rachetei, această capsulă este reutilizabilă. Dealtfel, cea în care se va urca Pesquet şi echipa sa, botezată C206 Endeavour, a fost déjà utilizată anul trecut pentru un zbor de demonstraţie.

Capsula "Dragon"
Capsula "Dragon"
Sursa imaginii: 
Studioul grafic FMM

Cu Falcon 9 şi Dragon, firma Space X face astfel parte din Commercial Crew Program al lui Nasa. Agenţia spaţială americană nu mai are niciun mijloc de a-i transporta pe astronauţi în spaţiu de când au fost oprite navetele spaţiale, în 2011. Multă vreme, Nasa a „cumpărat” locuri pentru astronauţii americani la bordul navetelor ruseşti Soyouz.

Ca să-şi regăsească suveranitatea în termeni de zboruri cu oameni la bord, SUA au decis să facă apel la sectorul privat. Aşa au fost selecţionate două firme: Space X a lui Elon Musk dar şi Boieng. Capsula acesteia din urmă firme are însă întârzieri şi nu este încă operaţională. In paralel, Nasa caută să-şi dezvolte propriul lansator super-greu SLS şi capsula Orion. Spre deosebire însă de primele două soluţii, ambele destinate transportului de oameni şi de materiale spre ISS, cele două module puse la punct de Nasa vor fi foloste în cursul acestui deceniu doar pentru misiuni spre Lună, într-o primă etapă, fără oameni la bord.

 
„Falcon 9”, racheta cu care va pleca francezul Thomas Pesquet spre Staţia spaţială internaţională (ISS)