Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa Covid: în ciuda unei situaţii sanitare încă fragile, restricţiile de circulaţie vor fi ridicate începând din 3 mai

attal.jpg

Grabriel Attal, purtàtorul de cuvânt al guvernului francez, la iesirea din Consiliul de ministri, 21 aprilie 2021.
Grabriel Attal, purtàtorul de cuvânt al guvernului francez, la iesirea din Consiliul de ministri, 21 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin/AFP

Incepând cu data de 3 mai, se ridică interdicţiile de circulaţie impuse în Franţa din cauza epidemiei de Covid. Anunţul a fost făcut de Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului. Cu alte cuvinte, peste 10 zile francezii vor ieşi din a treia carantină, decisă la sfârşitul lunii martie de preşedintele Emmanuel Macron.

Din ziua de 3 mai, francezii vor putea circula mai departe decât cei 10 km de casă impuşi actualmente. După 4 săptămâni de carantină, oamenii îşi vor regăsi aşadar o parte din libertăţile pierdute. Probabil că din 17 mai se vor deschide şi o parte din magazinele închise de o lună. De asemenea, tot atunci s-ar putea da drumul – cu număr limitat însă de clienţi – la anumite terase de restaurante şi locuri de cultură – teatre, cinemauri, şamd.

Modalităţile exacte ale acestor relaxări – care respectă întocmai promisiunile preşedintelui Emmanuel Macron - nu au fost încă detaliate de Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului francez. De partea sa, Olivier Véran, ministrul Sănătăţii, a dat să se înţeleagă că relaxările ar putea fi teritorializate. Presiunea pe spitale rămâne foarte mare dar există disparităţi în funcţie de diversele zone ale ţării.

Pentru prima dată de trei săptămâni încoace, joi după-amiază are loc o conferinţă de presă ministerială axată pe criza sanitară. Mai multe întrebări legate de viitoarea relaxare şi-ar putea găsi răspunsurile în acel moment. Pe de altă parte, surse citate de agenţia France Presse afirmă că însuşi preşedintele Emmanuel Macron ar putea interveni la radio şi televiziune, la începutul lui mai, pentru a detalia modalităţile de ieşire treptată din carantină.

Treptat şi nu brusc, cum s-a putut face la primele două carantine de anul trecut. Astfel, în anunţul guvernamental de miercuri nu s-a vorbit deloc de restricţiile de circulaţie nocturne.

Când spune că pe alocuri situaţia rămâne «foarte tensionată», guvernul se bizuie pe cifrele sanitare. Contaminările cotidiene au trecut de la 40.000 în ultimele săptămâni la «doar» vreo 33.000 de la o vreme încoace. Guvernul speră să diminueze cifra la 20.000 în cursul lunii mai. «Am atins sau suntem foarte aproape de vârful valului 3» a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului. Miercuri, aproape 6.000 de pacienţi mai erau în reanimare iar în ultimele 24 de ore s-au înregsitrat 313 noi decese de Covid.

 
Franţa Covid: în ciuda unei situaţii sanitare încă fragile, restricţiile de circulaţie vor fi ridicate începând din 3 mai