Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron şi «Covid-ul lung»

Presedintele francez Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron se va deplasa joi într-un spital din periferia Parisului. Cu această ocazie, preşedintele Franţei va discuta cu personalul medical de acolo despre bolnavii care suferă de simptome persistente de Covid.

Spitalul Foch din Suresnes – vestul Parisului – a pus pe picioare un protocol medical complex între mai multe servicii – ORL, pneumologie şi medicină fizică şi readaptare – pentru a diagnostica şi trata pacienţii bolnavi de aşa-zisul «Covid lung», afecţiune cu cauze încă neclare.

OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii – estimează că un sfert dintre cei care au avut Covid prezintă simptome persistente timp de o lună. 10% dintre pacienţi resimt simptome şi trei luni după boală – pierderi de gust, miros, oboseală, şamd. In fine, există foşti bolnavi de Covid, cert puţini la număr, care mai sunt afectaţi un an după infectare şi merg dintr-un cabinet medical în altul fără a găsi leacul.

In vizită joi într-un serviciu care se ocupă de astfel de pacienţi, Emmanuel Macron va anunţa că «sistemul de sănătate şi de asigurări din Franţa se va adapta la situaţie iar cercetările medicale se vor axa cu prioritate pe această miză majoră care este tratarea Covid-ului lung». Adunarea naţională franceză a votat déjà în februarie, în unanimitate, o rezoluţie care urmăreşte să recunoască şi să ia în sarcină complicaţiile pe termen lung ale Covid-ului. Din calculele guvernamentale, numărul celor atinşi de Covid-ul lung ar putea fi de câteva sute de mii de pacienţi în Franţa.

 
Emmanuel Macron şi «Covid-ul lung»