Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se ştie despre „tulpina indiană” a coronavirusului?

Transfer de pacienti în plinà pandemie de Covid-19 într-un spital din Ahmedabad, vestul Indiei.

In India, situaţia sanitară continuă să se degradeze de la o zi la alta. Miercuri, ţara a bătut un trist record mondial. S-au înregistrat 315.000 noi cazuri de Covid şi peste 2.000 de decese. Al doilea val al epidemiei este cu atât mai ucigător cu cât sistemul de sănătate al ţării este complet depăşit de situaţie. In plus, India este confruntată cu o nouă variantă a virusului.

Noua variantă a coronavirusului apare în nomenclatorul specialiştilor sub numele de „B.1.617” şi a fost detectată pentru prima oară în octombrie anul trecut, nu departe de Nagpur, în centrul Indiei. Mare lucru nu se ştie însă despre această „variantă indiană” decât că este foarte contagioasă – de unde şi explozia de cazuri în India - şi, aparent, mai puţin accesibilă protecţiei vaccinale. Motiv pentru care a fost descris de unii drept „dublu mutant”. Este ce spune în esenţă şi Anne Genetet, deputata francezilor stabiliţi în Asia – şi deci în India – şi purtătoare de cuvânt a grupului prezidenţial LREM.

Microbiologistul Patrick Berche, membru al Academiei de medicină, precizează de partea sa că „în acest mutant regăsim variantele californian, brazilian şi sud-african, cocktail care-l face să fie atât de contagios”. Un mutant care atacă mai des şi tinerii, ba chiar şi copii.

Această tulpină indiană este aşadar la originea infectărilor masive şi exponenţiale din India unde de o săptămână cel puţin se înregistrezaă zilnic 250.000 de noi cazuri, miercui fiind bătut recordul mondial de contaminări cu 315.000 de noi bolnavi. Mai bine de jumătate din contaminările din statul care înconjoară capitala economică a ţării, Mumbai – fosta Bombay – se datorează acestei noi variante de coronavirus.

La New-Delhi, capitala politică a ţării, situaţia este şi mai dramatică, fiind confruntată cu o penurie de paturi în spitale şi de oxigen, lucru care îi face pe oameni să recurgă la piaţa neagră pentru a-i putea alimenta cu oxigen pe cei apropiaţi loviţi de pandemie.

Apariţia variantei indiene, după celelalte – britanice, sud-africane, braziliene – demonstrează cât de greu va fi de obţinut repede o imunitate colectivă. Santé publique France e de părere că aceşti mutanţi, tot mai numeroşi şi inevitabili, pot reduce eficacitatea anticorpilor dar şi a vaccinurilor.

„Situaţia este critică, trebuie neapărat să ne protejăm” continuă Patrick Berche la microfonul colegilor noştri francezi. „Nu vom putea controla această pandemie dacă nu vaccinăm şi ţările lumii a treia care nu au mijloacele să-şi cumpere serurile. Trebuie avută o viziune globală, planetară, pentru a combate acest virus. Altfel, vom avea tot timpul posibilitatea de a avea o variantă care soseşte cu avionul pentru a însămânţa Europa sau SUA” previne microbiologistul.

 
Ce se ştie despre „tulpina indiană” a coronavirusului?