Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Jean Castex: Terasele se redeschid la mijlocul lunii mai

Premierul Jean Castex în cadrul unei conferinte de presa privind situatia sanitara în Franta si sustinuta pe 4 martie 2021 la Paris.

Comerțul, terasele și unele spații de cultură și de sport vor fi redeschise la mijlocul lui mai, anunță premierul Franței, Jean Castex. Elevii reîncep cursurile de luni, 26 aprilie iar noutatea este că vor fi introduse teste pentru depistarea Covid-19 în cazul elevilor din clasele primare și autoteste liceenilor. Restricția de circulație nocturnă, între orele 19 și 6 dimineața este menținută în vigoare și în perioada următoare și va fi reevaluată la mijlocul lui mai, susține Jean Castex.

Situația sanitară se ameliorează în 80% din teritoriul francez, anunță premierul Jean Castex. 15 departamente au o incidență superioară de 400 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori.

Până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi administrate 14 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19. Obiectivul este ca până la mijlocul lui mai să fie vaccinate 20 de milioane de persoane iar o lună mai târziu să fie vaccinați 30 de milioane de francezi. De sâmbătă, 24 aprilie, vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Franța.

Pe de altă parte, de luni, 26 aprilie, se redeschid școlile – pentru elevii din clasele primare și grădinițe.

400.000 de teste salivare pentru depistarea Covid-19 vor fi distribuite în școlile primare iar capacitatea va crește la 600.000 de teste, de la mijlocul lui mai.

Pentru cei din generală și pentru liceeni, sălile de clase vor fi redeschise pe 3 mai iar, din acel moment, vor fi distribuite autoteste pentru depistarea Covid-19. Ele sunt rezervate personalului din școli și elevilor de peste 15 ani. Vor trebui realizate 2 autoteste pe săptămână, acasă. Ele vor fi gratuite.

"Avem convingerea că pagubele unei închideri prelungite a unităților de învățământ sunt catastrofice și ne asumăm această decizie", susține premierul Jean Castex.

Examenul oral – probă de bacalaureat ce intră în vigoare de anul acesta, este o premieră așadar și se numește «marele oral», va avea loc, așa cum a fost planificat, la finele lui iunie - nu în online ci prin prezența candidaților.

Pe de altă parte, de pe data de 3 mai, francezii se vor putea deplasa fără restricții de circulație. În prezent, se poate circula într-un perimetru de 10 km în jurul domiciliului.

Apoi, comerțul, terasele și unele unele spații de cultură și de sport vor fi redeschise la mijlocul lui mai, mai anunță premierul Franței, Jean Castex. Spațiile de cultură sunt închise de aproape un an, terasele de la finele lui octombrie iar marile spații comerciale sunt închise de pe 3 aprilie, mai exact din momentul în care a intrat în vigoare a treia carantină – pentru a se limita propagarea Covid-19.

Acum, redeschiderea acestor spații ar putea să fie decisă în funcție de situația locală.