Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiunea Alpha: decolare reuşită pentru echipajul din care face parte şi astronautul francez Thomas Pesquet

rfi-main-article-decollage.jpg

Racheta Falcon 9 cu 4 astronauti la bord printre care francezul Thomas Pesquet, decoleazà de la Cap Canaveral cu destinatia ISS, 23 aprilie 2021.
Racheta Falcon 9 cu 4 astronauti la bord printre care francezul Thomas Pesquet, decoleazà de la Cap Canaveral cu destinatia ISS, 23 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
AP

După o amânare de 24 de ore din cauza condiţiilor meteo defavorabile, racheta americană Falcon 9, fabricată de firma Space X, a decolat, în această dimineaţă, de la centrul spaţial Kennedy din Florida. Patru astronauţi sunt la bord – 2 americani, un japonez şi francezul Thomas Pesquet. După 24 de ore de zbor, capsula Dragon în care se află cei 4 se va alipi la Staţia spaţială internaţională.

Decolarea cu succes a rachetei Falcon 9 a fost salutată cu ropote de aplauze în sala de control Space X de la Cap Canaveral. E vorba de al 3-lea zbor cu oameni la bord realizat de firma privată fondată de Elon Musk şi a doua pentru contul NASA. După 9 ani de dependenţă de rachetele ruseşti – din cauza scoaterii din serviciu a navetei americane în 2011 – Agenţia spaţială americană se poate aşadar bizui pe un lansator naţional privat.

Lansarea rachetei este faza cea mai riscantă a unui zbor spaţial. E şi normal, dacă reamintim că o rachetă precum Falcon 9, are 70 de metri înălţime şi 600 de tone de carburant. In schimb, ea este reutilizabilă, lucru care generează economii uriaşe pentru NASA.

La bordul rachetei, mai exact în «nasul», în vârful ei, unde se află capsula Dragon, şi ea refolosibilă, sunt 4 astronauţi: doi americani – Shane Kimbrough şi Megan McArthur, femeia-pilot a echipajului – un japonez – Akihiko Hoshide – şi francezul Thomas Pesquet, la bord în numele ESA – Agenţia spaţială europeană.

Odată ajunşi pe orbita care îi va apropia încet-încet de ISS – Staţia spaţială internaţională – cei 4 au aplaudat şi şi-au marcat entuziasmul în direct, în faţa a milioane de internauţi care au urmărit deoclarea.

La bordul ISS, Thomas Pesquet şi coechipierii săi vor avea de efectuat în 6 luni, peste 230 de experienţe diferite. Astronautul francez va studia astfel îmbătrânirea accelerată în spaţiu a celulelor stem ale creierului. De asemenea, sunt prevăzute mai multe ieşiri în spaţiu ale celor 4 astronauţi, în parte pentru întreţinerea curentă a ISS.

Dacă Crew-2 cum mai este botezată această nouă misiune Space X, este a treia de când americanii şi-au reluat zborurile cu oameni în spaţiu, este vorba de prima misiune de acest tip cu un european la bord, în speţă Thomas Pesquet. Acesta din urmă va mai realiza o premieră şi anume va fi comandatul de bord ISS timp de două luni, la sfârşitul misiunii sale de 6 luni.

In vârstă de 43 de ani, astronautul francez a declarat înainte de decolare că se aşteaptă la «un sejur mai greu în spaţiu» decât primul pe care l-a efectuat la bordul ISS în 2016 când fusese trimis acolo cu o rachetă rusească Soyouz.

De notat că timp de câteva zile, Staţia spaţială internaţională va fi neobişnuit de aglomerată. 11 astronauţi vor fi la bordul ei, printre care trei ruşi. Peste câteva zile, o parte din aceşti oameni, membri ai lui Crew-1, vor reveni pe Pământ după terminarea misiunii lor de 6 luni în spaţiu.

 
Misiunea Alpha: decolare reuşită pentru echipajul din care face parte şi astronautul francez Thomas Pesquet