Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: vaccinul Johnson & Johnson a devenit operaţional

capture_decran_2021-04-25_a_15.14.02.png

Sursa imaginii: 
JUSTIN TALLIS/AFP

În Franţa, începînd de sîmbătă 24 aprilie a început să fie administrat vaccinul Johnson & Johnson. Este al patrulea vaccin disponibil în prezent în Franţa unde operaţiunea de vaccinare a populaţiei se accelerează.

Franţa intră şi într-o fază de ridicare treptată a unor restricţii. Începînd de luni 26 aprilie se redeschid grădiniţele şi şcolile primare, iar de lunea viitoare se vor redeschide şi şcolile generale şi liceele.  

Vaccinul Johnson & Johnson va fi rezervat într-o primă fază persoanelor avînd peste 55 de ani, avantajul acestuia fiind că necesită o singură doză. În ce priveşte vaccinul AstraZeneca, bănuit că se află la originea unor foarte rare cazuri de cheaguri de sînge formate la persoane vaccinate, el est în continuare recomandat atît de autorităţile franceze cît şi de cele europene. Săptămîna trecută ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanguer, în vîrstă de 56 de ani, s-a vaccinat cu AstraZeneca.

Franţa va putea anunţa peste cîteva zile un număr de 14 milioane de persoane vaccinate, dintre care 5 milioane cu două doze.

Concomitent, este decretată o carantină de zece zile pentru persoanele sosite din Brazilia, India, Chile, Africa de Sud, Argentina şi Guyana (teritoriu francez de peste mări). Pe lîngă grijile sanitare curente marea angoasă acum este ca nu cumva noii mutanţi, tulpinele braziliană, sud-africană şi indiană, să înceapă să circule pe teritoriul francez. Pentru străinii care nu respectă carantina sunt prevăzute amenzi mărite, între 1000 şi 1500 de euro, faţă de 135 de euro cît erau pînă acum. Iar poliţia îşi intensifică controalele pentru a verifica dacă străinii obligaţi să stea în carantină îşi respectă obligaţiile.

O altă noutate pe frontul sanitar este generalizarea autotestelor. În jur de 400 000 de teste salivare vor fi propuse în fiecare săptămînă în şcolile elementare. Iar pentru elevii avînd peste 15 ani au fost comandate 64 de milioane de autoteste.

În sfîrşit, începînd cu data de 3 mai francezii vor putea circula pe o rază mai mare decît 10 kilometri, cum a fost cazul pînă acum, dar vor trebui să revină acasă la ora 19, cu excepţia celor care lucrează bineînţeles sau care au motive întemeiate să circule după această oră.