Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


India: un dezastru sanitar cu efecte geopolitice

capture_decran_2021-04-26_a_19.46.31.png

 Pelerinaj religios, purificare în fluviul Gange, statul Uttarakhand din nord-estul Indiei, 12 aprilie 2021.
Pelerinaj religios, purificare în fluviul Gange, statul Uttarakhand din nord-estul Indiei, 12 aprilie 2021.
Image source: 
AP - Karma Sonam

În India epidemia a ieşit total de sub control şi sunt înregistrate cazuri record de contaminare precum şi un număr impresionant de victime. Comunitatea internaţională intervine în prezent pentru a ajuta India, ţară numărînd un miliard trei sute de milioane de locuitori. Criza cu care este confruntată India are însă şi o dimensiune geopolitică.

Cînd India, anunţă, de exemplu, 350 000 de noi contaminări în 24 de ore, cifra este într-adevăr stupefiantă. Experţii afirmă însă că realitatea este şi mai dezastruoasă pentru că datele furnizate de autorităţi nu corespund cu ceea ce se întîmplă efectiv pe teren. De unde deducţia că în prezent în fiecare zi cîteva milioane de indieni sunt contaminaţi cu Covid.

Cum este posibil acest lucru într-o ţară care se credea mai puţin afectată de epidemie, şi în care acum cîteva săptămîni autorităţile decretau „victoria împotriva virusului”? Primul ministru Narendra Modi nu este străin de acest dezastru. În contextul unor alegeri regionale derulate în cursul acestei luni, premierul Modi, avînd ca scop suprem cîştigarea acestora, a multiplicat reuniunile electorale. Mii şi mii de persoane au participat, fără mască şi fără să respecte distanţele de securitate, la mitinguri şi la pelerinaje religioase.

Marea densitate de populaţie în oraşele indiene precum şi faptul că mijloacele de transport sunt mereu luate cu asalt sunt alte explicaţii pentru explozia de contaminări. Pe de altă parte, autorităţile au subestimat în mod indiscutabil pericolul. Spitalele indiene nu fac faţă fluxului de bolnavi şi mii de oameni au murit din lipsă de locuri, de echipamente şi de oxigen.

Un expert francez în istoria Indiei, Frédéric Landy, profesor la Universitatea Paris-Nanterre, arată în publicaţia 20 de Minute că acest tsunami de contaminări fusese prezis iniţial anul trecut, dar iată că el a venit în primăvara acestui an. Un festival religios aflat în derulare din luna ianuarie în nordul Indiei a atras 25 de milioane de participanţi, dintre care patru milioane şase sute de mii s-au aflat în acelaşi spaţiu pe o durată scurtă de două zile la mijlocul lunii aprilie… Nu sunt deci greu de identificat cauzele dramei actuale. Iar noul virus mutant, aşa-numita tulpină indiană, este, s-ar părea, mai rezistent la vaccinurile existente în prezent. Oricum, în India doar 114 milioane de persoane s-au vaccinat deocamdată.

Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Franţa precum şi alte ţări, în ciuda problemelor pe care le au şi ele din cauza pandemiei, trimit acum ajutoare Indiei. Aceste ţări se mobilizează însă şi din alte motiv - l-am putea numi geopolitic. India este pe cale de a pierde o bătălie de imagine faţă de China. În contextul rivalităţii crescînde dintre Statele Unite şi China, occidentalii au găsit în India un aliat. Atuurile economice ale Indiei sunt considerabile, India a fost numită deseori „laboratorul farmaceutic” al lumii. Ori, se pune acum întrebarea: ce fel de laborator este acesta dacă nu reuşeşte să producă vaccin pentru propria sa populaţie? India şi China sunt marii rivali regionali, avînd populaţii aproximativ egale ca număr. China se poate lăuda însă, în prezent, cu adevărat că a „învins virusul” şi că a reuşit să readucă viaţa la normal. Autorităţile chineze au acum un motiv suplimentar de a considera gestiunea lor pe timp de criză ca fiind superioară celei occidentale precum şi celei adoptată de marele ei vecin şi rival, India.

Ceea ce sare în ochi în prezent în India este vetusteţea sistemului de sănătate precum şi a infrastructurilor sale. Profesorul Frédéric Landy evocă şi marile inegalităţi din India, pentru că pînă nu demult cei bogaţi reuşeau totuşi, în caz de contaminare, să-şi sigure un loc în spital şi să obţină o butelie de oxigen medical. Ceea ce nu mai este cazul acum, bogaţii mor din lipsă de echipamente la fel ca şi săracii…

Autorităţile se activează cum pot, au prelungit carantina, dar refuză criticile, sau mai bine spus propagarea lor pe reţelele de socializare. Guvernul a retras recent de pe Facebook şi de pe Twitter criticile aduse politicii sale sanitare. Greu de spus cum ar putea fi compatibilă această măsură cu apelativul de care se bucură uneori India, şi anume de „cea mai mare democraţie din lume”. Bineînţeles, această sintagmă are o dimensiune cantitativă, legată de numărul de alegători. Iar de la venirea naţionalistului hindus Narendra Modi la putere, democraţia este în regres în India.