Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Emmanuel Macron: Restaurantele vor redeschide pe etape, între mai şi iunie

un_restaurant_inchis_asa_cum_sunt_toate_in_franta_de_luni_bune_din_cauza_restrictiilor_sanitare_nisa_1_aprilie_2021.

Un restaurant închis, asa cum sunt toate în Franta de luni bune, din cauza restrictiilor sanitare, Nisa, 1 aprilie 2021.
Un restaurant închis, asa cum sunt toate în Franta de luni bune, din cauza restrictiilor sanitare, Nisa, 1 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ERIC GAILLARD

Preşedintele Emmanuel Macron s-a deplasat luni la o şcoală din regiunea pariziană, cu ocazia redeschiderii claselor primare şi a grădiniţelor, după cea de a treia carantină şi vacanţa de primăvară. 

A fost nevoie de vocea unei micuţe fetiţe pentru ca întrebarea pe care orice francez o are pe buze să ajungă la preşedinte.

Restricţiile de circulaţie nocturne – valabile între orele 19 şi 6 dimineaţa sunt cam enervante, îi spune micuţa preşedintelui Macron – ora 19 este prea devreme dat fiind că a venit primăvara iar temperaturile exterioare îmbie francezii să rămână în afara casei şi după această oră.

Liderul de la Palatul Elysée este de acord cu fetiţa şi spune că va încerca să decaleze restricţia la ora 20, cel mai probabil . 

Conform preşedintelui "până pe 3 mai va fi carantină naţională iar apoi unele restricţii vor continua să existe la nível naţional dar altele vor exista doar în plan local. Redeschiderea teraselor este prevăzută pentru mijlocul lui mai. Se va redeschide progresiv, pe etape, până la finele lui iunie. Toată lumea trebuie să poată avea un calendar căci face bine la moralul colectiv."

Preşedintele Emmanuel Macron urmează să detalieze calendarul exact al ieşirii din carantină.înainte de 5 mai. Restaurantele, teatrele dar şi marile muzee sunt închise de 8 luni.