Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU – rezoluţie pentru protejarea civililor în context de conflict

spital0.jpeg

Spital distrus în sectorul rebel la Alep, Siria, în 2016.
Spital distrus în sectorul rebel la Alep, Siria, în 2016.
Image source: 
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Consiliul de Securitate ONU a adoptat marţi 27 aprilie, în unanimitate, o rezoluţie prin care se cere ca în caz de conflict beligeranţii să nu distrugă instalaţiile civile și să permită accesul populaţiei la apă, hrană și îngrijire medicală. Rezoluţia mai condamnă și înfometarea ca armă de război.

Statul care a avut iniţiativa salutară pentru redactarea acestei rezoluţii este Vietnamul. Probabil că responsabilii vietnamezi au încă amintirea războiului dus pe teritoriul lor de americani cînd aceștia incendiau pădurile pentru a frîna mobilitatea combatanţilor comuniști…

Mai nou, însă, conflictele din Yemen, Siria, Etiopia, Sudan, Nigeria, Ucraina au fost tot atîtea exemple dramatice de distrugeri de infrastructuri civile, numai pentru ca partea adversă să sufere, să fie obligată să cedeze. Si violurile de fapt intră tot în categoria „armelor ofensive”.

Această rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU se înscrie în seria multor altor încercări de încadrare a conflictelor, de introducere a unor reguli minime chiar și în situaţii de conflict de mare intensitate. În 1925, de exemplu, se interziceau armele chimice, iar în 1929, se semna Convenţia de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război.

Civilii rămîn însă principalele victime ale războaielor moderne, toţi istoricii constată acest lucru. În cursul primului război mondial, 90 la sută dintre victime au fost soldaţi în uniformă. În cursul celui de-al doilea război mondial, 50 la sută dintre victime au fost soldaţi în uniformă și 50 la sută civili. Iar cursul războiului din fosta Yugoslavie, între 1992 și 1996, dintr-un număr de o sută de mii de morţi, marea majoritate, în proporţie de 90 la sută, au fost civili.

Poate fi „umanizat” cît de cît războiul prin rezoluţii precum cea adoptată acum la ONU? Greu de spus, dar fără îndoială trebuie încercat. Ideal ar fi ca acei combatanţi care distrug instalaţii vitale pentru civili să știe că în orice moment ar putea fi judecaţi pentru crime împotriva umanităţii.