Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Human Rights Watch: Israel se face vinovat de apartheid împotriva unei părți a populației palestiniene

politia_israeliana_la_ierusalim_23_aprilie_2021.jpg

Politia israeliana la Ierusalim, 23 aprilie 2021.
Politia israeliana la Ierusalim, 23 aprilie 2021.
Image source: 
AHMAD GHARABLI / AFP

Organizația de apărare a drepturilor omului, Human Rights Watch (HRW) califică drept ”apartheid” politica Israelului la adresa arabilor ce trăiesc în Israel și a palestinienilor din teritoriile ocupate, o acuzație contestată de statul evreu.

Chiar înainte ca raportul să fie publicat, ministerul iraelian de Externe a reacționat subliniind că această concluzie nu are nicio legătură cu adevărul din teren și acuză HRW că duce o agendă anti-israeliană. 

 

În ultimele luni, mai multe ONG-uri israeliene au folosit termenul de ”apartheid” pentru a desemna politicile Israelului la adresa arabilor israelieni, urmași ai palestinienilor din Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est. 

Dar, este pentru prima dată când un mare ONG internațional utilizează acest termen la adresa politicilor israeliene.

 

Raportul Human Rights Watch vorbește despre o dominație deliberată, opresiune sistematică, acte inumane - iar toate acestea înseamnă apartheid, susține directorul HRW, Kenneth Roth care explică că acest termen își are rădăcinile în dreptul internațional. 

 

De ani de zile spunem că ne aflăm aproape de apartheid aici dar acum e clar că orice prag a fost deja trecut, spune unul dintre autorii raportului ce se întinde pe 200 de pagini, Omar Shakir.

 

Decizia HRW de a utiliza acest termen puternic și de a vorbi despre persecuția israeliană la adresa minorității arabe și a palestinienilor, intervine la doar câteva săptămâni de la decizia Curții Penale Internaționale de a deschide o anchetă asupra eventualelor crime, presupuse, săvârșite de statul israelian, din 2014, în Teritoriile ocupate. 

 

Premierul Benjamin Netanyahu a califat crept ”antisemitism” decizia CPI.

 

O schimbare la vârful Curții Penale Internaționale va avea loc la mijlocul lui iunie iar Human Rights Watch îi cere viitorului procuror să se țină de fapte, să ducă o anchetă independentă și să aducă în justiție persoanele implicate în crime precum apartheid și persecuție. 

 

ONG-ul cere de asemenea Națiunilor Unite să creeze o comisie de anchetă internațională privind situația din Israel și din Teritoriile ocupate și cere ”statelor stăine” să nu fie complice la politica israeliană la adresa palestinienilor.