Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa pe drumul lent ar revenirii la normal

capture_decran_2021-05-03_a_21.50.56.png

În Franţa au reînceput cursurile pe data de 3 mai în şcolile generale şi în licee.
În Franţa au reînceput cursurile pe data de 3 mai în şcolile generale şi în licee.
Sursa imaginii: 
Thomas Samson/AFP

Franţa a intrat săptămîna aceasta, din punct de vedere sanitar, într-o perioadă tranzitorie spre o revenire la normal care ar trebui să devină efectivă în luna iunie.

Se vede o lumină la orizont, o ieşire din tunel pentru francezi, cel puţin la nivel de intenţie din partea executivului. Toţi elevii s-au reîntors la şcoală iar francezii se pot deplasa acum oriunde doresc pe teritoriul Hexagonului pentru că a fost ridicată limita de 10 kilometri în jurul domiciliului.

Pentru moment toată lumea trebuie să se întoarcă acasă la ora 19, dar după data de 19 mai aria de libertate în timpul zilei se va extinde, francezii vor putea rămîne în exterior pînă la ora 21!

Pas cu pas deci normalitatea pare că revine, tot pe 19 mai ar urma să se redeschidă muzeele, sălile de spectacole, teatrele, stadioanele, cafenelele, restaurantele precum şi tot ceea ce este comerţ – pînă acum doar supermarketurile şi magazinele cu produse „esenţiale” au funcţionat.

Pentru moralul francezilor acest scenariu este ca un medicament, dată fiind exasperarea adunată de mai bine de cinci luni. Ideea că măcar vara va fi normală aduce o undă de optimism, deşi executivul a avertizat că totul depinde de cum va circula virusul. Scenariul francez de revenire la normal a suscitat însă şi critici, şi în Franţa şi în străinătate. Preşedintelui Emmanuel Macron i se reproşează, de exemplu, că se grăbeşte din motive electorale. Peste exact un an vor avea loc alegeri prezidenţiale şi el ar dori, spun gurile rele, să intre în campanie ca un „învingător al virusului”.

Jurnalişti britanici îl acuză pe Emmanuel Macron că vrea să apară în ochii lumii la fel de eficient ca premierul Boris Johnson, numai că Marea Britanie şi-a vaccinat pînă acum populaţia în proporţie de peste 50 la sută în timp ce Franţa doar în proporţie de 23 la sută. Italia şi Germania, de exemplu, stau mai bine decît Franţa la acest capitol.

Pe 30 iunie ar urma să fie ridicate în Franţa absolut toate restricţiile, ceea ce crează nelinişte printre unii specialişti. Plecările în vacanţă riscă să provoace un al patrulea val de contaminări, spun ei. Mai multe ţări au decretat restricţii pentru călătorii provenind din Franţa. China, de exemplu, a suspendat pînă pe 10 mai zborurile de la Paris la Sganghai. Iar în Europa francezii nu sunt bineveniţi în Islanda. Franţa este deci considerată o zonă de risc sanitar pentru că, într-adevăr, cifrele nu sunt bune. Executivul mizează însă pe o scădere lentă a numărului de contaminări, de bolnavi internaţi la urgenţă şi de victime, iar premierul Jean Castex a pronunţat chiar această frază atît de aşteptată de concetăţenii săi: al treilea val este deja în urma noastră. Ce bine ar fi însă ca în faţă să nu se profileze un al patrulea!