Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Care sunt mizele filantropice şi financiare ale divorţului dintre Bill şi Melinda Gates

Anunţul comun, postat noaptea trecută pe Twitter, a surprins pe toată lumea. Bill şi Melinda Gates, unul dintre cele mai bogate cupluri de pe planetă, divorţează după 27 de ani de mariaj. Cei doi promit însă că vor continua să conlucreze în fundaţia care le poartă numele şi care este una dintre cele mai generoase din lume.

Bill and Melinda Gates Foundation combate de două decenii sărăcia şi maladiile – Sida, tuberculoza, malaria, poliomelita, şamd. Mai recent s-a lansat şi încombaterea schimbărilor climatice. Astfel, a devenit una dintre cele mai mari şi mai influente fundaţii private din lume, în particular în domeniul sănătăţii. In 20 de ani, fundaţia a cheltuit circa 53 de miliarde de dolari în diverse acţiuni filantropice. Pe termen lung, cuplul promisese că va dona 90% din banii de care dispune. Potrivit cifrelor financiare prezentate pe site-ul internet al fundaţiei, aceasta dispunea în 2019 de 50 de miliarde de dolari şi avea 1.600 de angajaţi.

Filantropia este dealtfel activitatea principală a lui Bill Gates de când acesta a demisionat din postul de preşedinte Microsoft, firmă pe care a cofondat-o şi care i-a adus averea şi celebritatea. Bill Gates a fost şi este mai departe solicitat de numeroşi responsabili din lume de la începutul pandemiei de Covid şi şi-a multiplicat intervenţiile şi acţiunile în această direcţie de un an de zile. Potrivit ziarului New York Times, Fundaţia Bill şi Melinda Gates a donat déjà un miliard de dolari combaterii pandemiei de coronavirus. Suma este atât de importantă încât i-a oferit lui Bill Gates o şi mai mare notorietate şi vizibilitate dar l-a transformat şi într-una din principalele ţinte ale complotiştilor de pe reţelele de socializare.

Dacă în sânul fundaţiei care le poartă numele, Bill şi Melinda au aceeaşi greutate – ambii sunt co-preşedinţi – Melinda este cea care voiajează cel mai mult, în particular în Africa unde şi alege programele de ajutorare. Astfel, ea este cea care a decis finanţarea contracepţiei pentru 120 de milioane de femei. Tot ea a ales programele de combatere a bolii Sida şi a paludismului, cele două maladii care fac ravagii în Africa. Analiştii sunt de părere că Melinda a salvat astfel sute de mii de vieţi omeneşti – poate chiar milioane. Totodată însă, şi ea ca şi Bill Gates, a fost ţinta criticilor şi a complotiştilor, fiind acuzată că îi vaccinează în masă pe oameni ca să le inoculeze cipuri informatice…

Averea lui Bill Gates este estimată la 124 de miliarde de dolari. Potrivit clasamentului întocmit anual de revista Forbes, Bill Gates este astfel al 4-lea cel mai bogat om din lume el fiind devansat doar de alţi doi americani – Jeff Bezos şi Elon Musk- şi de francezul Bernard Arnault. Bani pe care cei doi vor trebui să-i împartă acum. Astfel, cuplul Gates va concura cu fostul cuplu Bezos pentru titlul de «cel mai scump divorţ». In urma despărţirii sale de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, soţia sa MacKenzie a obţinut 38 de miliarde de dolari, devenind a treia cea mai bogată femeie din lume. Melinda Gates ar putea s-o devanseze, spun gurile rele. O certitudine există însă în familia Gates: niciunul din cei trei copii ai cuplului – Jennifer Katherine, Rory John şi Phoebe Adele – nu va moşteni uriaşa avere. Fondatorul Microsoft a declarat că nu le va lăsa decât câte 10 milioane de dolari la fiecare dintre copii, restul banilor mergând spre acţiuni filantropice sau diverse asociaţii.

Chiar dacă în comunicatul lor comun, Bill şi Melinda Gates promit că vor conlucra mai departe la fundaţia pe care o coprezidează împreună cu un alt miliardar american – Warren Buffet – analiştii estimează că divorţul celor doi ar putea provoca schimbări în felul în care fundaţia este finanţată. Nu se ştie de exemplu dacă Bill Gates va continua să alimenteze fondurile atât de metodic cum o făcea până acum. Faptul că anunţul de pe Twitter a fost făcut de ambii membrii ai cuplului lasă speranţa că despărţirea se va putea face pe cale amiabilă. Si că deci, filantropia nu va avea de suferit de pe urma divorţului.

 
Care sunt mizele filantropice şi financiare ale divorţului dintre Bill şi Melinda Gates