Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tendinţe electorale în Europa, deplasarea spre dreapta…

web-ldj_philippe-corcuff_la-grande-confusion.jpg

Sursa imaginii: 
Éditions Textuel

Potrivit unul sondaj realizat de Fundaţia pentru inovaţie politică, opinia publică din Franţa, Germania, Italia și Marea Britanie are o tendinţă de a se deplasa spre dreapta. Fenomenul este vizibil în Franţa și pe fondul prezidenţialelor de anul viitor.

Fundaţia pentru inovaţie politică este un cerc de reflecţie creat în 2004, recunoscut ca un forum de utilitate publică. El se prezintă ca un spaţiu independent de expertiză, de reflecţie și de dialog avînd ca obiectiv promovarea pluralismului și a reînnoirii în sfera dezbaterii publice. 

În privinţa Franţei, întrebarea care se pune este dacă anul viitor prezidenţialele vor fi dominate doar de două personalităţi, actualul președinte Emmanuel Macron și lidera extremei drepte Marine Le Pen. Cei care ar trebui să fie foarte inventivi sunt socialiștii și conservatorii, pentru a putea intra în joc cu personalităţi puternice și cu programme credibile, ceea ce nu se vede deocamdată.

În urmă cu cinci ani 33 la sută din spaţiul politic francez se proiecta în zona dreptei, acum procentul a crescut la 38 la sută, se arată în sondajul cercului de reflecţie evocat mai sus. 63 la sută dintre francezi se declară refractari la ideea primirii de noi migranţi, iar 62 la sută consideră că islamul este un pericol pentru Republica franceză.

Ceea ce rezultă în primul rînd din acest sondaj este eșecul stîngii care nu reușește de cîţiva ani să se impună în imaginarul colectiv. Cum se explică acest lucru? Numeroși eseiști reușesc să-l excplice, de exemplu universitarul Philippe Corcuff care a publicat în martie anul acesta o carte intitulată „Marea confuzie. Cum cîștigă dreapta bătălia ideilor.” Autorul consideră că epoca noastră este traversată de „vînturi violente” dar și de ceţuri ideologice care nu permit o navigaţie clară. Phlippe Corcuff enumeră cîteva teme ale extremei drepte devenite dominante: suveranismul, frica faţă de străini, viziunea etnicistă asupra lumii. Paralizată și divizată, stînga, pentru moment, este inaudibilă, mai scrie universitarul francez, ceea ce confirmă și Fundaţia pentru inovaţie politică.