Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe fond de multiplicare a conflictelor din lume, un nou succes al avionului francez Rafale

rafale_2_0.jpeg

Sursa imaginii: 
Dassault Aviation - Fr. Robineau

În Franţa autorităţile confirmă semnarea unui important contract cu Egiptul care cumpără 30 de noi avioane de luptă Rafale. În 2015 Egiptul a cumpărat o primă serie de 24 de avioane Rafale produse de firma Dassault Aviation. Ministra franceză a apărării, Forence Parly, declară într-un comunicat că parteneriatul strategic și militar dintre Franţa și Egipt se amplifică.

Egiptul este o ţară cu o mare datorie externă, de peste 125 de miliarde de dolari. În același timp este și unul dintre cei mai mari importatori de arme pe plan internaţional. Si de data aceasta, pentru achizionarea acestor 30 de noi avioane Rafale autorităţile de la Cairo au recurs la un împrumut: 4 miliarde de euro. Cele 30 de avioane sunt deci cumpărate pe credit, arată agenţia France Presse, iar Egiptul se îndatorează pentru ele timp de zece ani.

Acordul privind această nouă tranzacţie a fost semnat pe 26 aprilie și de fapt cuprinde și alte achiziţii, precum rachete de tip MBDA și echipamente electronice destinate apărării.

Egiptul dispune în prezent de peste o mie de avioane militare dintre care 28 la sută sunt avioane de vînătoare, altfel spus avioane de lupta dotate pentru a ataca alte avioane aflate în zbor. Franţa și Statele Unite sunt principalii furnizori de arme ai Egiptului, de notat că egiptenii au cumpărat și avioane militare franceze de tip Mirage.

Presa franceză retrasează în contextul acestui nou contract epopeea comercială a avionului Rafale, care într-o primă fază nu și-a găsit cumpărători în străinătate. Acum însă firma Dassault Aviation și-a luat revanșa, a vîndut 36 de exemplare emiratului Qatar, 36 de aparate Indiei și 18 aparate Greciei.

De unde vine succesul avionului Rafale? Trebuie să observăm cu tristeţe că numeroasele conflicte din ultimile decenii au avut și funcţia unor poligoane de încercare a armelor și a tehnologiilor militare sofisticate. Avionul militar francez și-a demonstrat astfel calităţile în Afganistan, în Libia, în Mali, în Irak și în Siria. Armata franceză s-a dotat cu avioane Rafale încă din 2004. Aparatul este lăudat de constructori pentru aspectele sale polivalente, altfel spus el poate executa mai multe misiuni în același timp sau în cursul aceluiași zbor. El se poate angaja în operaţiuni de apărare aeriană, de bombardamente strategice, de acoperire a unor trupe acţionînd la sol, de atac naval și de recunoaștere aeriană. Avionul Rafale, se mai arată într-o depeșă a Agenţiei France Presse, mai poate servi ca „vector de disuasiune nucleară”. El cîntărește zece tone dar poate transporta 15 tone de armament și carburant, poate lansa rachete de tip air-air, bombe cu ghidaj laser și rachete de croazieră…

Firma Dassault speră ca aparatul să fie achiziţionat de Elveţia, de Finlanda, de Croaţia, de Emiratele arabe unite și de Indonezia. Cu oarecare mîndrie, constructorii avionului arată că el nu a fost niciodată doborît în condiţii de luptă. În 2006 un avion de tip Rafale s-a prăbușit în cursul unui zbor de antrenament, iar în 2009 două aparate s-au ciocnit în zbor în sud-vestul Franţei.

Într-o lume nesigură cu multe conflicte deschise precum și altele larvare sau îngheţate, industria de armament nu cunoaște criza. Specialiștii afirmă că Statele Unite, Rusia și Franţa formează un trio aflat în topul ţărilor exportatoare de arme. Iar ţările din Orientul mijlociu sunt primii importatori iar unele dintre ele au început să fabrice la rîndul lor arme. Emiratele arabe unite sau Africa de Sud sunt exemple de ţări care au cumpărat armament dar și tehnologia fabricării sale. Unele organizaţii neguvernamentale consideră că tot acest comerţ cu arme rămîne încă opac, și că ar trebui impusă o mai mare transparenţă. Opinia publică ar trebui să știe cine cumpără ce, și în ce scop…

În contextul acestui trio indicat mai dus, Franţa este însă mult în urma Statelor Unite care reprezintă 36 la sută din piaţa armelor, și Rusia care reprezintă 21 la sută. Franţei îi revine cam 5 la sută din această piaţă, un teren al concurenţei acerbe.

Armele sofisticate nu sunt însă, în mîna occidentalilor în special, și garanţia unor victorii în diverse zone de conflict. Avionul francez Rafale a fost foarte eficient pînă acum în Afganistan și în regiunea Sahelului. În Afganistan, însă, Alianţa Atlantică și Statele Unite ale Americii nu au reușit să aducă nici pace nici prosperitate, iar retragerea totală a trupelor străine, anunţată de Joe Biden pe 11 septembrie, este sinonimă cu o înfrîngere. În lupta împotriva jihadismului sau a unor regimuri integriste precum cel pe care vor să-l impună talibanii în Afganistan ar trebui inventate alte „arme”, de ordin economic, educaţional, mediatic și cultural, precum și alte strategii. Este însă mult mai ușor să bombardezi decît să construiești școli, spitale și infrastructuri civile de natură să ridice gradul de bunăstare al unei populaţii.