
Special Paris
Un jurnalist francez a fost răpit în Mali de un grup terorist
dubois_2.jpg

În filmul video de 21 de secunde, Olivier Dubois precizează el însuşi că a fost răpit pe 8 aprilie de gruparea GSIM – aripa locală a mişcării al-Qaida - şi le cere familiei sale şi autorităţilor franceze să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-l elibera.
Dubois este un jurnalist independent care lucrează pentru diverse publicaţii precum ziarul Libération şi revista Le Point. Potrivit unui confrate de la redacţia în limba franceză de la RFI, Olivier Dubois plecase la începutul lui aprilie spre Gao, în nordul Mali, pentru a realiza un interviu cu un comandat jihadist al Grupului de sprijin al islamului şi musulmanilor.
Instalat cu familia în Mali din 2015, Dubois lucra în această ţară încă dinainte. Este deci un cunoscător al ţării, un jurnalist experimentat care şi-a organizat reportajul cu atenţie şi cu ajutorul unor intermediari locali.
Dispariţia sa era cunoscută încă de la bun început, din 8 aprilie, atât de familie cât şi de autorităţile franceze. Nu era însă sigur dacă el fusese răpit sau dacă această absenţă nu era decât o măsură de precauţie luată de jihadiştii pe care urma să-i întâlnească. Postarea video din noaptea de marţi spre miercuri pune capăt speranţelor familiei şi autorităţilor. Răpirea este oficială, revendicată şi însoţită de un strigăt de ajutor. Ea a fost confirmată şi de ministerul francez de externe.
De partea sa, organizaţia Reporteri fără frontiere deplânge faptul că «8 ani după asasinarea, tot în Mali, a jurnaliştilor Ghislaine Dupont şi Claude Verlon de la RFI, este în continuare greu şi periculos de acoperit această regiune a lumii».
Nu mai exista ostatic francez în lume de când fusese eliberată anul trecut, în octombrie, Sophie Pétronin, o septuagenară răpită în urmă cu 4 ani de oameni înarmaţi, tot la Gao, în Mali, unde dirija de ani de zile o asociaţie de ajutorare a copiilor.
Mali este de aproape un deceniu prada jihadiştilor. Mişcarea, plecată iniţial din nordul ţării, s-a extins în centrul ei dar violenţele s-au propagat şi în state vecine precum Burkina Faso şi Niger. Atacurile jihadiste dar şi intercomunitare au făcut mii de morţi şi sute de mii de deplasaţi în ciuda prezenţei la faţa locului a forţelor ONU, franceze şi panafricane.