Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pescuitul post-Brexit provoacă tensiuni franco-britanice în jurul insulei Jersey

jersey.jpg

6 mai 2021: vase de pescuit franceze în fata portului Saint-Hélier, capitala insulei Jersey, protesteazà contra conditiilor de pescuit impuse pescarilor francezi dupà Brexit.
6 mai 2021: vase de pescuit franceze în fata portului Saint-Hélier, capitala insulei Jersey, protesteazà contra conditiilor de pescuit impuse pescarilor francezi dupà Brexit.
Sursa imaginii: 
AFP - SAMEER AL-DOUMY

Agitaţie şi tensiuni franco-britanice în jurul insulei anglo-normande Jersey. Peste 50 de vase de pescuit franceze s-au poziţionat joi în faţa portului Saint-Hélier, capitala insulei Jersey, pentru a protesta contra condiţiilor de pescuit impuse de britanici. Atât Londra cât şi Paris au trimis două vase de război în zonă pentru a supraveghea situaţia. Tensiunile actuale sunt o consecinţă directă a Brexit-ului, dosarul pescuitului fiind unul dintre cele mai disputate şi aprig negociate între Londra şi Bruxelles în momentul semnării acordului de ieşire a Regatului unit din UE.

Subiect explozibil de-a lungul întregilor negocieri privind Brexit-ul, accesul pescarilor europeni în apele britanice continuă să provoace fricţiuni.

Tensiunile actuale au plecat de la faptul că de când a ieşit din UE, Londra eliberează foarte greu şi foarte puţine autorizaţii de pescuit pescarilor francezi care operează în apele din jurul insulei Jersey. Ori, acordul comercial semnat la sfârşitul lui 2020 de Londra şi Bruxelles şi intrat în vigoare la întâi ianuarie anul acesta, le permite pescarilor europeni să aibă mai departe acces la apele britanice încă 5 ani şi jumătate de acum încolo. După această perioadă de tranziţie, pescarii non-britanici vor trebui să renunţe la un sfert din peştele pescuit acolo. Ca să obţină însă autorizaţia de a pescui acum în acele ape, navele de pescuit – franceze sau europene - trebuie să le demonstreze autorităţilor britanice că pescuiaiu déjà în zonă în perioada de referinţă 2012-2016.

Problema este că vinerea trecută, Regatul unit a publicat o listă de 41 de vase franceze - dintr-un total de 344 de cereri – care vor putea pescui în apele din jurul lui Jersey. Lista este însă însoţită de noi exigenţe „care nu au fost nici concertate, nici discutate şi nici notificate înainte”, adică în cadrul acordului privind Brexit-ul, spune Parisul.

Annick Girardin, ministra franceză a Mării, s-a declarat „dezgustată” de aceste exigenţe şi a cerut Londrei să revină asupra unor restricţii care contravin acordului de acum 4 luni. In caz contrar, autorităţile franceze au ameninţat marţi că vor lua măsuri de retorsiune contra Regatului unit – de care aparţine insula Jersey. In particular, Franţa spune că ar putea tăia curentul care alimentează insula, electricitatea de la Jersey provenind, prin cablul submarin, de la Franţa.

Clément Beaune, secretarul de stat francez însărcinat cu afacerile europene, a estimat că „nu trebuie să ne lăsăm impresionaţi de manevrele britanice. Nu vrem să întreţinem tensiunile; vrem doar să aplicăm rapid şi complet acordul la care am ajuns anul trecut”.

De teamă ca situaţia să nu degenereze, autorităţile franceze au decis de asemenea să trimită în zonă două vedete marine. „Misiunea lor este să asigure securitatea navigaţiei şi salvarea vieţilor umane pe mare” spune Parisul. Londra a reacţionat deîndată trimiţând şi ea două nave ale lui Royal Navy, „o măsură strict preventivă în acord cu guvernul de la Jersey” a precizat ministerul britanic al Apărării. De partea sa, premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat „sprijinul total în favoarea insulei” dar a lansat un apel la „desescaladarea tensiunilor”. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a denunţat însă „ameninţările inacceptabile şi disproporţionate” referitoarea la posibilitatea de a le tăia curentul locuitorilor de pe insulă.

Acţiunea de a prepoziţiona vase de pescuit franceze în dreptul portului Saint-Hélier a fost luată miercuri de comitetul pescarilor din Normandia. „Nu vrem să blocăm portul, vrem doar să marcăm momentul. Nu o să luăm cu asalt insula, dorim doar să arătăm că suntem decişi să susţinem ceea ce ministra noastră cere de multă vreme” a spus purtătorul de cuvânt al Comitetului. El a recunoscut însă că nu se aştepta să vadă reunite între 50 şi 70 de vase de pescuit franceze în dreptul capitalei insulei Jersey.

 
Pescuitul post-Brexit provoacă tensiuni franco-britanice în jurul insulei Jersey