Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Vaccinarea anti-Covid-19 va fi posibilă, de săptămâna viitoare, tuturor adulţilor

in_subsolul_de_la_stade_de_france_au_fost_amenajate_40_de_puncte_de_vaccinare_anti-covid-19.jpg

În subsolul de la Stade de France au fost amenajate 40 de puncte de vaccinare anti-Covid-19.
În subsolul de la Stade de France au fost amenajate 40 de puncte de vaccinare anti-Covid-19.
Image source: 
© Thibaut Déléaz

Anunţul a fost făcut de preşedintele Emmanuel Macron cu ideea de a accelera ritmul campaniei de vaccinare dar şi paleta de vârstă a celor care doresc să se vaccineze. Altfel, aşa cum se glumeşte în Franţa, doar persoanele în vârstă vor putea pleca în vacanţă în această vară, căci până acum doar ei au fost vaccinaţi, cu predilecţie.

În Franţa, vaccinarea anti-Covid-19 va fi deschisă şi pentru tineri, nu doar celor mai în vârstă. Ïn acest moment, este posibilă vaccinarea celor care au peste 55 de ani iar de luni, vor fi acceptate persoanele ce au peste 50 de ani.

Două zile mai târziu, de miercuri – 12 mai, toţi adulţii de peste 18 ani îşi vor putea face o programare pentru a li se putea administra o primă doză de vaccin anti-Covid.

Tinerii vor fi înscrişi pe listele de urgenţă – mai exact, dacă rămân doze de vaccin deschise,vor fi sunaţi tinerii pentru a le fi administrate aceste doze, la finalul zilei.

Aceste doze erau până acum injectate persoanelor care îşi încercau şansa şi formau cozi, spre finele zilei, la marile centre de vaccinare ori vaccinodormuri. Multe din aceste doze nu erau dorite de nimeni şi ajungeau la coşul de gunoi.

Aceasta este ideea deschideri vaccinării pentru toţi adulţii – de a se evita risipa de doze, ca urmare a anulărilor de programări de ultim moment.

Un studiu realizat imediat după anunţul făcut de preşedintele Emmanuel Macron, arată că 55% dintre tinerii ce au între 18 şi 24 de ani susţin că doresc «sigur» ori «probabil» să se vaccineze comparativ cu 36% dintre cei care au oferit un astfel de răspuns la mijlocul lui martie, anunţă Agenţia pentru Sănătate Publică din Franţa.

Cei care refuză susţin că preferă să păstreze o distanţă fizică, că variantele de vaccin nu sunt sigure ori că nu sunt eficace pentru a împiedica propagarea virusului.

Autorităţile doresc ca până la mijlocul lui mai să fie vaccinate anti-Covid peste 20 de milioane de francezi iar până la mijlocul lui iunie, 30 de milioane de persoane.

Până în prezent, aproximativ 16,5 milioane de persoane au primit o primă doză de vaccin iar peste 7 milioane au primit şi a doua doză de vaccin anti-Covid.

Conform programului anunţat de preşedintele Emmanuel Macron, începând cu data de 19 mai ar urma să fie redeschise, după luni bune în care au stat închise, terasele, cinematografele, sălile de spectacole şi muzeele precum şi comerţul neesenţial.

Deoacamdată, week-end-ul ce începe este primul în care sunt posibile deplasările inter-regionale, în Franţa.

De altfel, francezii plănuiesc, în acest moment, să îşi petreacă vacanţa de vară tot în ţara lor, din cauza contextului pandemic incert iar asta chiar dacă s-au vaccinat.

Deja s-au făcut o bună parte din rezervările pentru vacanţa de vară, iar unele pensiuni sunt deja aproape în întregime rezervate.

Este cazul unei pensiuni situate în Roquefort-les-Pins, Alpii Maritimi, după cum spune proprietara Stéphanie Boulay: « De pe 15 iulie şi până pe 21 august suntem deja rezervaţi. Anul acesta, 80% dintre cei care au rezervat sunt francezi pe când anul trecut am avut totuşi ceva mai mulţi turişti străini. Sunt familii care doresc să stea afară, la aer şi în soarele de Sud, într-o grădină privată cu piscină», explică Stéphanie Boulay.

În Alpii Maritimi se află peste 400 de pensiuni. Sébastien Emonet, directorul general al Asociaţiei Pensiunilor de pe Coasta de Azur explică faptul că "au existat, de câteva săptămâni rezervări iar în zilele ce urmează el se aşteaptă la o avalanşă de cereri. Deocamdată rezervările sunt pentru perioade mai scurte, dar oferta este mai calitativă".

Aceeaşi tendinţă se înregistrează şi în campinguri, francezii, se ştie, adoră să călătorească în caravană. Ïn Var, pe Coasta de Azur, proprietara unui camping susţine că nu a mai majorat preţurile de 3 ani şi nu o va face nici acum, când, atât francezii cât şi europenii trăiesc vremuri dificile şi le-ar fi şi mai greu cu o nouă creştere de tarife. Proprietara susţine că se va bucura dacă va reuşi să umple campingul, la tarifele pe care le practică în prezent.

În Paris, calendarul anunţat de autorităţi arată că muzeele, Tour Eiffel şi spaţiile de cultură vor putea redeschide pe 19 mai dar, deocamdată nici Louvre şi nici Tour Eiffel nu au anunţat data exactă de la care vor fi din nou deschise pentru turişti ori, care sunt condiţiile necesare pentru a putea fi vizitate aceste obiective. Spre exemplu dacă este obligatoriu ca vizitatorul să fie vaccinat împotriva Covid-19 ori nu.

Dar, în Paris, lipsa turiştilor străini va fi resimţită şi în acest an căci traficul aerian internaţional este în continuare mult diminuat din cauza restricţiilor de circulaţie.