Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medici francezi denunţă o relaxare a măsurilor din motive «politice», nu «sanitare»

centru_vaccinare.jpg

Centru de vaccinare anti-Covid din Franta.
Centru de vaccinare anti-Covid din Franta.
Sursa imaginii: 
Pascal GUYOT/AFP

Un grup de 23 de medici francezi publică o tribună în Journal du Dimanche în care denunţă o ieşire din carantină bazată pe criterii «politice» şi nu «sanitare». Semnatarii reamintesc faptul că situaţia din Franţa e mai departe «preocupantă».

«Cu o medie de 20.000 de noi cazuri pe zi şi încă 5.000 de pacienţi în serviciile de reanimare, a treia ieşire din carantină anunţată de preşedintele Emmanuel Macron pare mai degrabă ghidată de motive politice decât de un obiectiv sanitar».

Incă de la începutul tribunei lor, cei 23 de cercetători şi medici francezi – pneumologi, radiologi, urgentişti, imunologi, epidemiologi, şamd. – trag semnalul de alarmă. «Situaţia sanitară rămâne preocupantă şi potrivit Institutului Pasteur, numai un scenariu optimist ar putea evita o revenire a epidemiei în timpul verii» scriu semnatarii.

«Asistăm la o oficializare a trecerii de la o gestionare activă la una pasivă a epidemiei. E un pariu curajos, cu praguri foarte ridicate şi care nu răspunde unor obiective de control. După mai bine de un an de restricţii, Franţa aspiră la o viaţă mai satisfăcătoare. Acest lucru nu se poate face însă decât pe baze ştiinţifice» sunt de părere medicii.

In tribuna pe care o cosemnează în Journal du Dimanche, ei cer instaurarea unui nou protocol naţional, cu praguri fixe şi care declanşează automat măsuri ce au fost în prealabil decise şi dezbătute.

Reamintim că în ciuda unui număr ridicate de cazuri de Covid-19 înregistrate zilnic, guvernul francez s-a angajat să ridice treptat restricţiile destinate să limiteze propagarea epidemiei de coronavirus. Astfel, în data de 19 mai, magazinele, terasele şi locurile culturale – muzee, teatre, cinemauri, etc. – îşi vor redeschide porţile respectând însă un număr limitat de clienţi sau vizitatori.

 
Medici francezi denunţă o relaxare a măsurilor din motive «politice», nu «sanitare»